Arsuri la bebelusi si copii: tot ceea ce trebuie sa stii despre tipurile lor, prevenirea si tratamentul lor

Din păcate, accidentele suferite de copii în mediul casnic sunt mai frecvente decât ne imaginăm și Leziunile obișnuite includ arsuri. De la aruncarea accidentală a unei cani de cafea, la o zi însorită fără fotoprotecție sau un jet de apă prea cald; Adevărul este că există mai mulți factori care pot provoca acest tip de daune.

Deși majoritatea arsurilor ar putea fi evitate cu măsuri de siguranță adecvate, orice precauție este mică atunci când vorbim despre copii, astfel încât devine necesară știu cum să acționezi corect în cazul în care aceste leziuni apar. Vă spunem care sunt cele mai frecvente arsuri la copii și ce să faceți (și ce nu) pentru a le trata.

Tipuri de arsuri

Conform agentului care provoacă arsura, în mediul casnic și familial am putea vorbi despre următoarele tipuri:

La bebeluși și multe altele, ce să faci în caz de urgență? Ghid practic de prim ajutor pentru părinți

Solares

arsurile solare nu sunt exclusiv vara, dar pot apărea și în alte anotimpuri ale anului când soarele pare să se încălzească mai puțin. De aceea, este atât de important să le prevenim cu aplicarea unei protecții solare adecvate tipului de piele pe care îl are copilul și să evităm expunerea directă la soare la orele centrale ale zilei.

Când soarele provoacă o arsură, pielea devine roșie, fierbinte la atingere și doare, în special între șase și 48 de ore de la apariție. În unele cazuri, pot apărea blistere și, în cele mai multe cazuri, pielea afectată se termină peeling.

Este important să ne amintim că, deși simptomele acestor arsuri sunt temporare, odată ce daunele apar, efectele sale sunt adesea permanente, poate provoca efecte pe termen lung, precum cancerul de piele sau îmbătrânirea prematură a pielii.

Lichide calde

Arsurile cu lichide calde sunt frecvente în special în bucătărie, când curiozitatea copiilor îi determină să vrea să examineze ce se gătește, putând să vărsă accidental mâncare. Acest tip de arsuri cauzează de obicei daune, atât în ​​epidermă, cât și în următorul strat al pielii, ceea ce duce la vezicule.

În alte ocazii, am văzut arsuri de apă caldă cauzate de duș sau furtunul de grădină, în special în cele mai călduroase luni ale anului când cauciucul devine atât de fierbinte încât apa iese la o temperatura capabila sa arda pielea copilului.

Abur

Arsurile cu aburi sunt foarte dureroase, dar rareori grav, deoarece este de obicei superficial. În sfera casnică sunt, de asemenea, obișnuite în bucătărie (de exemplu, prin descoperirea unei tigaie sau deschiderea ușii cuptorului în funcțiune, fără protecția corespunzătoare) sau prin utilizarea necorespunzătoare a anumitor aparate, cum ar fi fierul.

Înainte de a arde aburul vom vedea că zona devine imediat roșie și uniformă puteți vedea niște blister mici ca niciodată să nu explodăm sau să atingem.

Foc

Copiii mici sunt atrași în special de foc (Este necesar doar să vedem cum pun mâinile pe lumânările tortului de ziua de naștere, fără a fi conștienți de pericol), astfel că acest tip de arsuri în mediul casnic sunt de obicei frecvente.

Prevenirea este singura modalitate de a evita aceste arsuri: de exemplu, protejarea zonei aragazului de bucătărie cu elemente de siguranță, înlocuirea lumânărilor pe care le avem acasă cu lumânări cu LED, iar dacă în timpul iernii recurgem la utilizarea șemineelor ​​și aragazelor este esențial să le protejăm cu grile aprobate, care să evite Că copilul se poate apropia.

La Bebeluși și mai mulți Copii și surse de căldură

Un alt pericol potențial, în special în rândul adolescenților, îl reprezintă elementele pirotehnice, așa că, dacă se vor descurca cu ele, este recomandabil să explice măsurile de siguranță de care trebuie să țină cont.

Și în final, nu uitați de importanța de a nu fuma în fața copiilor. Nu numai pentru că fumul de tutun le afectează grav sănătatea actuală și viitoare, ci și pentru că cenușa de țigară este o altă cauză comună a arsurilor accidentale la copii.

Gheață

Deși atunci când ne gândim la agenții cauzali ai arsurilor, probabil că nu ne-am gândi niciodată la gheață, adevărul este că acest element poate provoca arsuri.

În sfera internă, arsurile de gheață la copii nu sunt de obicei frecvente, deși ar putea apărea dacă se joacă cu cuburi de gheață sau pungile reci sunt așezate direct pe piele.

De asemenea, s-ar putea întâmpla ca accidentarea să fie cauzată de noi din greșeală, atunci când aplicăm gheață pe o denivelare după o cădere. Pentru a preveni acest lucru, frigul trebuie aplicat doar câteva minute și niciodată direct pe piele.

În arsurile de gheață pielea devine roșie și mâncărime. Pentru a ameliora disconfortul, ar trebui să încălzim zona acoperind-o cu o cârpă sau cu un bandaj moale și nu aplicați niciodată căldură directă pe zona afectată.

Abraziune pe o suprafață

Căderile sunt foarte frecvente în rândul copiilor și, deși în majoritatea cazurilor nu sunt grave, în alte cazuri, acestea ar putea provoca răni mai delicate care necesită mai multă atenție.

Acesta este cazul arderilor prin abraziune împotriva asfaltului, foarte tipic atunci când apar accidente cu bicicleta sau patinele / scuterele, de exemplu, precum și arsuri la frecare atunci când alunecăm pe tobogane sau gonflabile.

Aceste arsuri sunt destul de dureroase și unii își fac timp să se vindece în zona în care apar în mod normal. În cazul în care arsura trebuie să cadă, este important spălați rana imediat pentru a îndepărta murdăria și murdăriași dacă este o rană pe care ne putem vindeca pe noi înșine, o vom face zilnic pentru a preveni infectarea.

La bebeluși și mai mulți O fată italiană rămâne internată în UCI după ce a contractat boala tetanică, deoarece nu este vaccinată

În multe cazuri, prevenirea acestui tip de răni este simplă și s-ar întâmpla prin folosirea tampoanelor cotului, a genunchilor și a elementelor de protecție atunci când practicați anumite sporturi.

Electricitate

Arsurile electrice apar atunci când copilul mușcă firele conectate sau manipulează dopurile neprotejate, degetele lipite sau orice alt obiect conductor electric.

În cazul în care copilul suferă o șoc electrică, trebuie să participăm la aceasta înainte de a ne asigura că nu continuă să fie în contact cu sursa de electricitate. Dacă da, trebuie să îl despărțim folosind un obiect din lemn sau un izolator.

Aceste tipuri de arsuri nu sunt de obicei observate vizual, de unde și importanța fi evaluat de urgență în spital.

Produse chimice

În mediul intern, arsurile chimice apar atunci când inhalați sau ingerați anumite produse de curățare sau celule cu nasturi, precum și atunci când substanțele chimice, cum ar fi înălbitorul sunt vărsate pe piele. Acest tip de arsuri pot provoca daune mari, atât externe cât și interne, prin urmare copilul trebuie evaluat de urgență în spital.

La Bebeluși și mai mulți O mamă avertizează cu privire la arsuri pe mâinile fiicei sale, cauzate de o bombă de baie Hatchimals

Dacă arsura a avut loc pe piele din cauza contactului cu un produs chimic, spălați imediat zona cu multă apă curgătoare timp de cel puțin zece minuteși vom elimina hainele care sunt în contact cu zona afectată, având grijă să nu o agităm pentru a împiedica produsul să alunece și să cadă în alte părți ale corpului.

Dacă a fost produs prin ingestie, nu trebuie niciodată să provocăm vărsături copiluluiși, dacă este posibil, vom duce la spital eticheta produsului pe care l-ați ingerat.

Cum să tratezi o arsură

Când se tratează o arsură trebuie să diferențiem dacă este clasa I, a doua sau a treia, să acționezi într-un fel sau altul.

Arsuri de gradul I le diferențiem pentru că doar pielea se înroșește, afectând o zonă mică. Este o arsură superficială pe care o vom vindeca astfel:

 • Vom scufunda zona afectată în apă dulce (Dar nu foarte rece!) Atâta timp cât este necesar. Cu aceasta ne prefacem nu numai că ameliorează durerea, ci și că răcorim zona și împiedicăm căldura să se răspândească și să afecteze straturile mai adânci ale pielii.

 • Vom aplica a unguent antiinflamator. De asemenea, ne putem acoperi cu tifon steril pentru următoarele 24 de ore.

 • Dacă copilul are dureri, putem administra paracetamol sau ibuprofen și ameliora simptomele locale cu un unguent sau hidratant de aloe vera de mai multe ori pe zi.

Arsuri de gradul II Acestea sunt caracterizate deoarece pe lângă înroșirea pielii, apar și blistere. Aceasta indică faptul că, pe lângă suprafață, au fost afectate și alte straturi mai adânci.

În acest caz, vom proceda la răcirea zonei așa cum am face dacă ar fi o arsură superficială, vom dezinfecta cu săpun și apă sau clorhexidină și ne vom consulta cu medicul pediatru, deoarece poate fi necesară utilizarea unui unguent de antibiotice.

Arsuri de gradul al treilea Ele afectează straturile mai profunde ale pielii, mușchii, vasele de sânge și terminațiile nervoase. Au un aspect între gălbuie, maro și negru, iar pielea pare aspră. Frecvent, pacientul nu observă durere, deoarece zona este amorțită din cauza leziunilor nervoase. Nu ar trebui să vindecăm niciodată acest tip de arsuri acasă și trebuie evaluat de urgență de o echipă medicalăEi bine, uneori poate fi necesară spitalizarea.

Ce nu trebuie făcut niciodată

Când se tratează o arsură superficială, acestea sunt lucrurile pe care nu ar trebui să le facem niciodată:

 • Aplicați gheață pe zona afectată, deoarece acest lucru ar înrăutăți arsurile.

 • Frecați arsurile, deoarece pot apărea blistere.

 • Bustați sau atingeți blisterele.

 • Îndepărtați hainele care acoperă arsura fără să fi udat anterior zona. În orice caz, Dacă observăm că hainele par să fie atașate de piele, nu le vom îndepărta!, deoarece putem provoca daune și mai mari.

 • Acoperiți o arsură care se supurează, deoarece bandajul ar adera la piele crescând leziunea.

 • Aplicați remedii casnice, cum ar fi talcul, grăsimea sau pasta de dinți.

 • În caz de arsură prin abraziune împotriva asfaltului, nu trebuie aplicată apă oxigenată sau iodă povidonă, deoarece am agravat leziunea și amânăm procesul de vindecare. Nici rana nu trebuie lăsată în aer.

Când este necesar să vă consultați cu medicul?

Ori de câte ori avem vreo îndoială cu privire la tratamentul pe care trebuie să-l aplicăm pentru a vindeca arsura sau dacă este cazul a fost suferit de un copil sau de un copil mic, este necesar să se consulte cu medicul pediatru.

În plus, există o altă serie de semne care ar trebui să ne pună în alertă și care trebuie să fie evaluate imediat de către specialist:

 • După cum am spus mai sus, dacă arsura nu este superficială, ci profundă, ea trebuie examinată și tratată de un medic.

 • Dacă zona afectată acoperă între cinci și șapte centimetri, sau mai mult de 5% din corpul copilului.

 • Dacă arsura a avut loc pe față, scalp, mâini, picioare, organe genitale sau articulații mari.

 • Orice arsură cauzată de electricitate sau substanțe chimice trebuie evaluată de un medic.

 • Dacă durerea sau roșeața persistă sau se înrăutățește în următoarele ore după ce a apărut sau dacă apare flux, sânge sau supurație în zona afectată. Aceste semne pot indica o infecție..

Faceți casa noastră un mediu sigur pentru copii Este cel mai eficient mod de a preveni astfel de accidente. Printre alte măsuri, nu uitați să protejați dopurile, să blocați produsele de curățare sau toxice, să evitați prezența copiilor în timpul gătitului și să nu puneți la îndemână niciun element care poate provoca aceste răni.

La bebeluși și multe altele Avertismente sigure pentru case cu copii

Fotografii | iStock

Video: Suspense: The High Wall Too Many Smiths Your Devoted Wife (Ianuarie 2020).