Dureri în creștere la copii: fiul meu se plânge de dureri la picioare

Între doi și doisprezece ani este frecvent ca copiii să sufere dureri la nivelul picioarelor care nu sunt cauzate de nicio lovitură. Părinții se îngrijorează foarte mult pentru aceste disconforturi, crezând că ceva rău i s-ar putea întâmpla copilului, dar de cele mai multe ori este vorba dureri crescânde, care apar la unul din cinci copii.

Sunt dureri osoase cauzate de creșterea oaselor, de întinderea mușchilor și cu ele vasele de sânge și nervi.

Când apar durerile de creștere?

Durerile apar mai ales noaptea, uneori în timpul nervurilor și nu sunt reumatice sau articulare, adică nu sunt localizate pe genunchi sau glezne și nici nu există manifestări externe, cum ar fi umflarea sau roșeața.

Apar de obicei acele nopți în care copilul a desfășurat o mulțime de activități fizice în timpul zilei și toamna, moment în care „întinderile” apar cel mai frecvent.

La Bebeluși și multe altele Cât și cât cresc copiii? Cele patru etape de creștere

Cum sunt durerile?

Sunt disconfort persistent la coapse, gambe, în spatele genunchilor și uneori în brațe (unde se găsesc oasele cele mai lungi) care pot dura de la câteva minute la câteva ore.

acestea sunt dureri asimetrice și bilateraleadică apar în ambele părți ale corpului, dar nu întotdeauna simetric. Într-o zi, coapsa stângă și vițelul drept se pot doare, iar ziua următoare, opusul.

Afectează ambele picioare, iar articulațiile nu doare. Copiii mai mari o descriu drept „crampe” sau ca o durere „internă”

Cele mai frecvente dureri de creștere în timpul copilăriei sunt durerile acute și pulsatorii la nivelul picioarelor care apar de obicei noaptea sau la sfârșitul după-amiezii.

Sunt într-adevăr produse prin creștere?

Deși sunt cunoscute drept „dureri în creștere”, nu există dovezi că aceasta este cauza. În unele moduri, este o referire la grupul de populație care suferă de aceasta și la benignitatea afecțiunii.

La Bebeluși și mai mult Osteosarcom: în acest fel cancerul osos afectează copiii și adolescenții

Cum să scapi de durere?

Pe lângă faptul că vă oferă câteva analgezice ușoare, cu acordul medicului pediatru, băile calde, aplicarea de căldură localizată și masajele sunt cel mai bun medicament. De asemenea, efectuați exerciții ușoare de întindere pe membre dureroase.

Consultați medicul dacă:

  • Există dureri de intensitate crescândă și foarte frecvente
  • Există dureri care nu dispar în timpul zilei
  • Există durere localizată la nivelul articulațiilor
  • Există durere la un picior
  • Există slăbiciune, febră sau disconfort