Șase din zece copii și adolescenți spanioli nu practică exercițiul fizic recomandat de OMS și este foarte îngrijorător

Ieri, au fost prezentate rezultatele studiului PASOS, un studiu de pionierat privind activitatea fizică și stilul de viață al copiilor și adolescenților spanioli, realizat de Fundația Gasol. Conform acestei cercetări, Doar 36,4% dintre copii efectuează exercițiul fizic recomandat de OMS și aproape 80% petrec mai mult timp decât se recomandă în fața ecranelor.

Inactivitatea fizică și creșterea stilului de viață sedentar cresc cifrele de supraponderale și obezitate în rândul populației copilului din țara noastră, de aceea este urgent să luăm măsuri care să reducă aceste cifre alarmante.

Doar 36,4% dintre copii și adolescenți practică exercițiul fizic recomandat

STEPS (acronimul pentru acronimul în engleză Activitate fizică, sedentarism și obezitate la tineretul spaniol) este un studiu de pionierat în Spania realizat de Fundația Gasol - lansat de frații Marc și Pau Gasol -, o entitate angajată să prevină Obezitatea copilului prin promovarea exercițiului fizic.

În Vitónica, 35% dintre copiii și adolescenții spanioli suferă de obezitate sau supraponderale și peste 60% nu respectă recomandările privind activitatea fizică zilnică a OMS

Obiectivul a fost evaluarea activității fizice, a stilului de viață sedentar, a stilului de viață și a obezității copiilor și adolescenților spanioli și a familiilor acestora. Pentru aceasta, datele unui eșantion reprezentativ de 3.803 de copii (între opt și 16 ani), selectați în 245 de centre educaționale din 121 de locații din fiecare comunitate autonomă spaniolă.

Rezultatele au fost prezentate ieri la o școală din Madrid de Pau Gasol și ministrul Sănătății, María Luisa Carcedo, și nu pot fi mai descurajatoare:

63,6% dintre copiii și adolescenții spanioli nu practică zilnic 60 de minute de activitate fizică moderată sau viguroasă recomandată de OMS, adică cea care accelerează ritmul cardiac și respirația.

Procentul copiilor care nu respectă recomandările este mai mare în rândul fetelor decât în ​​rândul băieților, dar și în rândul elevilor secundari decât în ​​rândul celor din Primar. Interesant, scăderea activității fizice pe măsură ce copiii cresc, este invers proporțională cu creșterea timpului în care fac ecrane.

Mai mult de o treime din copiii spanioli sunt obezi sau supraponderali

Potrivit OMS, copiii ar trebui să utilizeze ecranele mai puțin de două ore pe zi. De data aceasta ar acoperi atât telefoane mobile, cât și tablete, cum ar fi computere, televiziune și jocuri video.

Cu toate acestea, studiul STEPS avertizează că 80% dintre copii nu respectă aceste date, fiind în special îngrijorătoare în weekend (în care orele de ecran recomandate sunt depășite mai mult de două ori) și trupa pentru adolescenți.

Combinația dintre creșterea inactivității fizice și un stil de viață sedentar are ca rezultat o creștere a obezității în rândul minorilor spanioli. Nu este surprinzător, aproape patru din zece copii și adolescenți din țara noastră sunt supraponderali sau obezi.

Obezitatea copilului este o problemă la nivel mondial, ale cărei cifre s-au înmulțit cu 10 în ultimii 40 de ani, fiind considerată „epidemia secolului XXI”. Datele din acest studiu arată importanța luării de măsuri eficiente din toate domeniile societății, care vizează încurajarea exercițiilor fizice în rândul copiilor și stabilirea unor obiceiuri de viață sănătoase.

În Bebeluși și mai mult Sanidad anunță măsuri pentru combaterea obezității, cum ar fi reglementarea publicității alimentare destinată copiilor

Familia este cea care joacă cel mai important rol și părinții ar trebui să fie conștienți a problemelor grave de sănătate pe care le poate provoca obezitatea din copilărie. Pentru aceasta, este esențial să punem un exemplu în practica exercițiilor fizice zilnice, să controlăm timpul petrecut de copiii noștri în fața ecranelor și să le oferim o dietă sănătoasă și echilibrată, bogată în fructe și legume și eliminând excesul de zahăr.

Dar, de asemenea obiceiurile sănătoase ar trebui încurajate din școli, atât la cantinele școlare, cât și cu o creștere a exercițiului fizic. Cu toate acestea, din păcate, subiectul educației fizice a pierdut în greutate în timp, iar studenții spanioli în prezent au doar o oră și jumătate de exercițiu pe săptămână. În mod clar, insuficient.

La bebeluși și mai mulți, studenții andaluzi vor avea o oră de educație fizică înainte de a începe cursurile, pentru a preveni obezitatea copilăriei

Reamintim că printre alte probleme asociate obezității copilului este un risc crescut de obezitate la vârsta adultă, diabet, boli cardiovasculare și articulare, cancer și probleme de sănătate mintală.

Fotografii | iStock