Osteosarcom: în acest fel acest cancer osos afectează copiii și adolescenții

Ieri, fostul jucător de fotbal și fost antrenor național, Luis Enrique, a comunicat pe contul său de Twitter că fiica sa, Xana, în vârstă de doar nouă ani, a murit din cauza unui osteosarcom (denumit și sarcom osteogenic), cu cancer osos împotriva cel care luptase de cinci luni.

dar Ce este exact osteosarcomul? Cum afectează acest cancer osos copiilor și adolescenților? Vă spunem tot ce trebuie să știți despre această formă rară de tumoră osoasă, ale cărei prime simptome pot fi confundate cu durerile în creștere.

Ce este un osteosarcom?

Acest nume este cunoscut bolii tumorale care distruge celulele țesutului osos și îl slăbește. Are originea în celulele osoase imature care sunt cele care generează os nou (osteoblaste), astfel încât acestea tind să afecteze copiii care se confruntă cu întinderea adolescenței.

Conform Kids Health, diseminatorul Fundației Americane Nemours, Osteosarcomul este cel mai frecvent tip de cancer osos și reprezintă aproximativ 3% din cazurile de cancer din copilărie.

Este unul dintre puținele cancere care încep să se dezvolte în oase și se extinde uneori și în alte părți ale corpului, cum ar fi plămânii și alte oase.

Poate apărea în orice os al corpului uman, dar este mult mai frecvent în părțile osoase din apropierea articulației genunchiului, cum ar fi capătul distal al femurului și tibia proximă. Și, de asemenea, lângă articulația umărului.

Cele mai frecvente simptome ale cancerului osos

Fundația Americană avertizează că părinții ar trebui să se adreseze medicului dacă copilul are vreunul dintre aceste simptome:

  • Începeți să curmați inexplicabil. Tumora poate împiedica mișcarea celei mai apropiate articulații, cum ar fi genunchiul.

  • Plângeri de durere, care crește după exerciții fizice sau noaptea, la genunchi sau umăr.

  • Dacă durerea trezește copilul în mod repetat noaptea sau doare în repaus.

  • O afecțiune sau umflare apare în zona afectată până la câteva săptămâni după începerea durerii, pe măsură ce tumora, în creștere, invadează țesuturile din jurul osului și o slăbește.

  • Dacă suferiți traume minore. În unele cazuri, primul semn al bolii este un braț sau un picior rupt, care apare deoarece cancerul a slăbit osul și l-a făcut mai vulnerabil la rupere.

Factorii de risc

Potrivit, de obicei, apare osteosarcomul "sporadic și nu are nicio relație cu alte boli la pacient sau la familie."

Dacă este adevărat că copiii care suferă de asta tind să fie înalți pentru vârsta lor, ceea ce sugerează că creșterea rapidă a oaselor favorizează dezvoltarea acestei boli.

Nu există nici o explicație genetică, cu excepția copiilor cu antecedente familiale de retinoblastom (o tumoră la ochi) care prezintă un risc mai mare de a suferi de acest cancer osos.

La Bebeluși și multe altele, Ziua Mondială a Cancerului la Copilărie: o aplauză puternică pentru cei mai curajoși eroi din lume

. În plus, AECC observă, de asemenea, că persoana care a urmat un tratament cu chimioterapie sau radioterapie care include radiații în unele oase, riscă mai mult să dezvolte osteosarcom în acel loc.

De asemenea, afectează mai mult adolescenții, din cauza creșterii osoase, cu o incidență mai mare la băieți decât la fete.

Majoritatea osteosarcoamelor apar din erori aleatorii și imprevizibile în ADN-ul celulelor osoase în procesul de creștere în perioadele de creștere osoasă intensă.

Diagnostic

Conform Kids Health, pentru a diagnostica o tumoră osoasă, medicul:

  • El va solicita radiografii pentru a detecta orice tip de modificare a structurii osoase.

  • Acesta va solicita un RMN al zonei afectate pentru a găsi cea mai bună zonă pentru a lua o biopsie și va indica dacă osteosarcomul s-a răspândit de la os la mușchi și la țesutul adipos (grăsime) din jur. Biopsia poate fi obținută prin tăierea sau răzuirea unui fragment mic din țesutul afectat (prin anestezie generală) sau prin extragerea probei prin ac și seringă (cu local).

  • Dacă un osteosarcom este diagnosticat, va face o tomografie a toracelui, o scanare osoasă și uneori RMN-uri suplimentare. Aceste teste vor fi repetate după începerea tratamentului, pentru a urmări evoluția cancerului.

Tratamentul tumorilor osoase

Potrivit Fundației Americane, nu există nici un mod eficient de a preveni acest tip de cancer Cu un diagnostic și tratament adecvat, între 60 și 80 la sută dintre copiii cu osteosarcom se recuperează.

Modul de atac a acestei tumori osoase include chimioterapie intravenos, care intră în fluxul sanguin pentru a distruge celulele canceroase și a reduce cancerul. Apoi, se efectuează o intervenție chirurgicală, pentru a elimina tumora sau tumorile și mai multe chimioterapii pentru a pune capăt celulelor maligne care au putut să reziste sau să reducă la minimum șansele de reapariție.

La bebeluși și multe altele Momentul emoțional în care o fată de 12 ani sună campania de chimioterapie pentru a sărbători sfârșitul tratamentului

Un copil cu osteosarcom la braț sau picior are, de obicei, un prognostic mai bun, deoarece de obicei este tratat cu operație de salvare în loc de amputație. Ea presupune îndepărtarea oaselor și mușchilor afectate Gaura rămasă este de obicei umplută cu o proteză specială de metal sau, uneori, cu o grefă osoasă (care de obicei provine dintr-o bancă osoasă).

Când boala afectează deja coastele, omoplații, coloana vertebrală sau oasele pelvisului, este mai dificil de tratat.

Fundația Nemours notează, de asemenea, că "Rolul anumitor factori de creștere în dezvoltarea osteosarcomului este investigat. Aceste studii pot permite dezvoltarea de noi medicamente care încetinesc acești factori de creștere ca tratament pentru cancer."

Fără îndoială, o ușă de a spera pentru acei copii și adolescenți care ar putea fi afectați de această tumoră osoasă.

La Bebeluși și mai mulți „Huérfilos”, acesta este modul în care părinții care și-au pierdut copiii cer să fie recunoscuți

Între timp, rămânem cu frumoasele cuvinte ale lui Luis Enrique fiicei sale Xana pe contul său de twitter:

"Ne va lipsi mult, dar ne vom aminti de tine în fiecare zi din viața noastră, în speranța că în viitor ne vom întâlni din nou. Vei fi vedeta care ne ghidează familia. Odihnește-te pe Xanita."

pic.twitter.com/hI7B10HkW8

- LUISENRIQUE (@ LUISENRIQUE21) 29 august 2019

Fotografii | iStock