Creșterea parentală pozitivă ar contribui la reducerea simptomelor de ADHD la copii, potrivit unui studiu recent

Aproximativ cinci procente dintre copii au ADHD, o tulburare cauzată de o perturbare a procesului normal de dezvoltare a unor zone ale creierului, responsabilă de reglarea autocontrolului nostru. Când aceste domenii nu funcționează corect, pot apărea probleme legate de studii, comportament și relații sociale.

Sportul este recomandat ca o măsură eficientă pentru îmbunătățirea comportamentului și promovarea autocontrolului copiilor cu ADHD. Dar un studiu recent realizat de cercetători de la Universitatea din Montreal a stabilit că simptomele s-ar îmbunătăți, de asemenea, cu părinții pozitivi, bazat pe sprijin, un mediu familial stabil și sigur, autonomie prin sarcini structurate și, desigur, dragoste.

În ce a constat studiul

Psihologii Charlie Rioux, de la Universitatea din Montreal, și Julie Murray, de la Școala de psihoeducație UdeM, au fost responsabili de realizarea acestui studiu publicat recent în secțiunea online „Dezvoltare și psihopatologie” a Universității din Cambridge .

Acest studiu a avut participarea a 195 de mame în zona Montrealului (Canada), care de-a lungul câtorva ani au răspuns la chestionarele cercetătorilor, legate de creșterea copiilor lor de la cinci luni la șapte ani vechi.

Obiectivul studiului a fost de a determina dacă simptomele ADHD prezentate de copiii la vârsta de șapte ani ar putea fi reduse odată cu practica parentalității pozitive. La sugari și mai mult Dieta mamei în sarcină este legată de riscul de a dezvolta ADHD în copilărie, potrivit unui studiu

Analiza rezultatelor colectate a indicat că parentalitate pozitivă, evaluată când copilul are patru ani, este puternic asociat cu simptome mai mici de ADHD la vârsta de șapte ani. Această asociere este și mai puternică atunci când copilul este capabil să aibă un comportament și un autocontrol mai bun la împlinirea vârstei de șase ani.

Potrivit Rioux și Murray, relația dintre „parenting pozitiv” și „autocontrol” ar putea fi explicată prin faptul că Copiii cu un control mai bun pot acorda mai multă atenție acțiunilor părinților lor și, ca urmare, sunt mai influențați de comentariile lor pozitive. Dimpotrivă, copiii cu un control inhibitor mai slab și educați cu practici parentale mai puțin pozitive au prezentat simptome mai pronunțate de ADHD.

Importanța parentalității pozitive

Am vorbit deja în mai multe rânduri despre importanța parentalității pozitive în educația copiilor, astfel încât acest studiu ar veni să se alăture listă lungă de beneficii pentru copiii pentru a fi educați în dragoste, atașament sigur, limite ferme și respectuoase și autonomie, alungând atât modele autoritare, cât și hiperprotectoare, care pot dăuna copilului atât de mult.

La Bebeluși și mai mulți, părinți cu elicoptere sau mașini de tuns iarba? Modul în care îți educi copiii îi poate afecta mai mult decât crezi

Este bine știut că primii ani ai vieții copilului vor constitui baza dezvoltării sociale și emoționale în viitor, de aceea este extrem de important să ne asigurăm că le oferim instrumentele necesare pentru a crește fericit.

Deși există părinți care cred că aceasta este o formă dificilă de parenting, cercetătorii din acest studiu încurajează familiile să caute ajutor de la psihoeducatori, psihologi sau cărți de referință, pentru a îmbunătăți abilitățile continuu și astfel beneficiați de aspectele pozitive ale acestui model educațional în copilărie.

Fotografii | iStock

Video: Educatie parentala - Teoria atasamentului (Ianuarie 2020).