Leșin la copii și adolescenți: ce trebuie să fac dacă copilul meu are sincope

Sincopa sau leșinul este a pierderea bruscă, completă și tranzitorie a conștiinței și a tonusului muscular. Este un mecanism de apărare a organismului și, deși poate fi foarte alarmant și stresant pentru părinții care sunt martorii acestuia, pediatrii insistă că, în majoritatea cazurilor, sunt episoade benigne.

Astăzi vorbim despre leșin la adolescenți și copii, de ce apar și ce ar trebui să facem dacă apare această situație.

Ce este sincopul și ce incidență are?

sincopă Nu este o boală, ci un simptom, și apare frecvent la copii și adolescenți, cu o incidență cuprinsă între 15 și 25%.

De obicei, acestea apar mai ales între vârsta de 12 și 19 ani, cu toate acestea, episoade sunt observate și la copiii mai mici, de obicei precedați de spasme.

De ce apare leșinul?

Leșin apare deoarece nu ajunge suficient sânge la creier, iar acest lucru apare din diferite motive:

  • La copii și adolescenți se vorbește de obicei despre sincopă vasovagală, care este cel produs înainte de stimuli fizici, cum ar fi durerea, căldura, deshidratarea, oboseala, ridicându-se rapid după ce a fost așezat sau culcat mult timp ... sau stimuli psihici, cum ar fi angoasa cauzată de instrumentele medicale sau viziunea sângelui, anxietatea de a rămâne într-un spațiu închis ...

  • Poate fi cauzată și de alte cauze medicale derivate din hipoglicemie atunci când există diabet, anemie sau luând anumite medicamente.

La bebeluși și altele, interdicția de a face baie până la două sau trei ore după mâncare nu are sens, spun pediatrii

În majoritatea cazurilor, leșinul apare din cauza cauzelor benigne, deși evaluarea medicală este importantă și esențială, deoarece într-un procent mic de cazuri acestea ar putea fi simptome ale bolilor de inimă, mai ales atunci când acestea au loc în timpul exercițiului fizic sau sunt însoțite de presiune sau durere în piept.

Simptome de leșin la copii și adolescenți

Leșinul este precedat de o serie de simptome, cum ar fi vederea încețoșată, transpirație excesivă, ritm respirator crescut, slăbiciune, palpitații și paloare. În continuare, există pierderea forței musculare și leșin.

Durata de leșin este de obicei scurtă și pacientul revine după ce s-a culcat câteva minute. Când te trezești, nu-ți amintești nimic din cele întâmplate.

Ce să fac dacă copilul meu leșină?

Dacă poți, este indicat să acționați înainte de a leșina și astfel evitați lovitura pe care copilul o poate lua toamna.

Prin urmare, dacă copilul nostru ne arată oricare dintre simptomele anterioare descrise mai sus, trebuie să acționăm rapid, întins pe podea și ținându-ți picioarele ușor ridicate. Dacă această poziție nu ar putea fi adoptată, pediatrii recomandă plasarea capului între picioare sau efectuarea de exerciții pentru picioare pentru a crește fluxul sanguin.

Dacă leșinul se repetă, este recomandabil să încercați să găsiți cauza comună, pentru a pune un remediu preventiv, astfel încât acestea să nu se mai repete. De exemplu, în cazul copiilor sau adolescenților care suferă de sincopă înainte de colectarea sângelui, este de obicei suficient să se ia măsuri posturale în timpul practicării acestei proceduri medicale.

La Bebeluși și mai mult accident vascular cerebral la copii: simptome pentru a recunoaște și cum ar trebui să acționăm

Dacă nu este posibil să acționăm preventiv, înainte de un leșin trebuie să:

  • Facilitarea circulației aerului, eliminarea persoanelor care se află în jurul pacientului care stă întins pe podea.
  • Ridicați picioarele deasupra capului.
  • Desfaceți hainele care apasă gâtul.
  • Dacă copilul sau adolescentul vomită, trebuie să-l punem de partea sa pentru a evita înecul.

De obicei, în două sau trei minute pacientul va fi recăpătat conștiința, deși este de preferat să rămâi calm încă câteva minute, stând cu picioarele aplecate și cu capul sprijinit între ele și într-un mediu cât se poate de mișto.

Trebuie să anunțăm imediat serviciile de urgență în cazul în care pacientul nu se întoarce după acest timp, a fost lovit în cap în timpul toamnei sau are o vătămare care ar trebui tratată, suferă convulsii sau manifestă un alt disconfort.

Leșinul unui copil este o situație foarte alarmantă pentru părinți, mai ales dacă nu a fost niciodată martor. Dar este important să ne amintim ce spun pediatrii și, în cele mai multe cazuri, este un episod banal.

Via Pediatria Integrală, Medicină Plus, în familie - AEP

Video: Tensiunea mică - bine sau rău? (Ianuarie 2020).