Înecul uscat sau înecul secundar nu există: ce trebuie să monitorizăm

Înăbușirea este, logic, una dintre cele mai mari temeri pentru orice părinte, deoarece o mică greșeală poate fi fatală. Poate ai auzit de înec secundar sau înec uscat, numit și înecând tăcut.

O afecțiune care generează foarte multă îngrijorare, potrivit căreia, dacă un copil suferă o înec, chiar dacă se recuperează, ar putea chiar să moară câteva zile mai târziu. Dar din fericire, acest lucru nu există.

În prezent, înecul uscat este un termen învechit și incorect. Având în vedere faptul că părinții ar putea fi înspăimântați și evitați confundarea cu termeni care nu sunt corecți, OMS a dat o definiție cu privire la înec și cum să îi califice:

„Se consideră înec să suferi dificultăți respiratorii ca urmare a scufundării sau cufundării într-un lichid”. Rezultatele înecului trebuie clasificate ca moarte, morbiditate sau absență de morbiditate. De asemenea, a existat un consens pentru a considera că ar trebui nu mai folosiți termenii uscat, activ, pasiv, tăcut și secundar pentru a califica înecul.

La Bebeluși și mai mult Zece sfaturi de la o mamă expertă în siguranța apei pentru a evita înecul la copii

Înfricoșarea părinților fără a fi nevoie

Ca aspect pozitiv, mulți au dus la apă frica pe care o merităși nu numai că sunt mult mai conștienți de copiii lor, dar fac tot posibilul să învețe să înoate înainte, pentru a preveni posibilele accidente.

Pe partea negativă, chiar și cu supraveghere, există copii care înghit niște apă sau care sunt victime ale sufocărilor (atât de urâtoare), iar la acel moment este activat „codul de înec secundar”, prin care părinții trec mai rău 72 de ore din viața lor, gândindu-se că în orice moment își pot găsi fiul fără viață. Dar nu.

De ce spunem că nu există

Pediatrul Jose Mª Lloreda a explicat-o foarte bine în blogul său „Regatul meu pentru un cal”:

"Nu există niciun caz descris în lumea unui înec, că el s-ar recupera fără simptome și, ulterior, va muri din acest motiv. Niciunul. Un alt lucru este să îl pui în scris în știri, ceea ce s-a întâmplat. Și copiile dintr-un loc în altul, care s-au răspândit în întreaga lume ".

La rândul său, pediatrul Jesús Martínez a precizat, de asemenea, în El País:

"Inghitirea apei printr-o aguadilla sau doua sau doua sute duce la un empacho, probabil un vomitona sau un cracker, dar nimic mai mult. Apa a ajuns la stomac si daca o poate digera va trece si daca nu, va iesi undeva, prin mai sus sau mai jos. "

Ce ar trebui să privim

Problema vine atunci când apa nu o înghite, dar o sugi (sau respiri). Apoi merge la plămâni și mecanismele de tuse sunt activate (cum ar fi când apa trece în cealaltă parte mâncând) pentru a o elimina cât mai curând posibil. Dacă copilul este conștient și tușește și tușește până trece, episodul se termină și nu există riscul de nimic.

Dacă în schimb copilul își pierde cunoștința și, în consecință, nu scoate toată apa pe care o are în plămâni, trebuie să facem tot posibilul pentru a o arunca și recupera.

Dacă el expulzează apa și se recuperează, va trebui să meargă la un spital în mod egal, așa cum este logic, pentru pierderea cunoștinței și pentru evaluarea medicală relevantă care trebuie făcută și pentru a fi observată dacă este necesar; dar fără tuse sau semne care arată că există încă apă, se consideră că nu există niciun pericol de probleme respiratorii

Dacă nu ejectați totul, chiar dacă în plămâni vă este foarte puțină apă, atunci veți avea probleme cu respirația și nu veți putea merge acasă de la spital. Jesús Martínez spune asta:

"Dacă copilul înecat și recuperat continuă să tuseze sau să rămână amețit Deoarece oxigenul nu ajunge la creier și este confuz și somnolent, înseamnă că există încă lichid în plămâni și nu puteți fi externat în camera de urgență. Se poate complica odată cu trecerea orelor. Acea tuse persistentă la câteva ore după sperietoare, de parcă sufocat, ar trebui să ne facă să bănuim că ceva nu merge bine, că somnolența și degradarea excesivă nu este o înec secundară, despre care știm deja că nu există, este înecarea primară care nu a fost încă rezolvată pe deplin ".

La bebeluși și altele, interdicția de a face baie până la două sau trei ore după mâncare nu are sens, spun pediatrii

Deci vara, și în fiecare vară, și de fiecare dată când există apă între ele, urmăriți-vă copiii pentru că apa este foarte periculoasă și mai mult dacă nu știu să înoate. Și dacă li se întâmplă ceva, ei înghit apă sau altele asemenea, puteți să vă odihniți ușor dacă după câteva tuse sunteți activ din nou și vă jucați.

Doar în cazul în care îl vezi oprit și cu simptome respiratorii va trebui să vă faceți griji, iar apoi în spital vor fi medicii înșiși cei care nu vă vor lăsa să plecați acasă până când copilul nu va fi recuperat pe deplin.