Un tată din Siamese înaintea unei despărțiri imposibile: preferă „să stea împreună, atât timp cât au plecat” și să nu aleagă să moară

Cu numai 20 de zile în urmă, am avut un rezultat fericit al Siamesei: Safa și Marwa, care s-au născut alături de craniu, au părăsit spitalul după ce au fost despărțiți cu succes.

Astăzi vorbim despre Mariane și Ndeye, două surori senegaleze cărora medicii le-au dat doar câteva zile de trăit. Era în mai 2016 și, contrar opiniei experților, încă zâmbesc datorită îngrijirii Spitalului Great Ormond Street Hospital (GOSH) din Marea Britanie, același lucru care a obținut imposibilul cu surorile pakistaneze.

Până atunci, tatăl ei, Ibrahima Ndiaye, s-a mutat cu ceilalți patru copii, când cei mici aveau doar opt luni pentru a căuta ajutor pentru micuții lor, de când nu a renunțat niciodată.

Și încă nu. După ce a primit cele mai proaste vești în urmă cu doar câteva zile, că operațiunea de a-și separa cu succes fiicele este imposibilă, deoarece au în comun organe vitale, cea mai grea decizie pentru un tată: lăsați-i să rămână împreună „Timpul în care au plecat”deși dacă nu sunt despărțiți este foarte probabil ca cei doi să moară.

Tatăl său nu pierde speranța

Deși, în principiu, specialiștii spitalului englez au văzut posibilitățile de a le separa, au descoperit asta sistemul circulator al fetelor este atât de strâns legat încât este imposibil de separat cu succes. În plus, deși au inimile și coloanele vertebrale separate, acestea împărtășesc un ficat comun, vezică și sistem digestiv.

Dar tatăl său continuă să lupte și nu își pierde speranța că totul se va îmbunătăți.

De fapt, nu era de așteptat să trăiască mai mult de câteva zile și, după ce au împlinit vârsta de trei ani, fetele continuă să surprindă medicii.

Tatăl său a explicat pentru BBC News că "Medicii știu acum că sunt un caz unic și complex. Sunt foarte apropiați la nivel intern, ceea ce explică de ce au depășit toate așteptările vieții."

După ce au luat decizia grea de a nu-i opera și au de ales între unul dintre ei, medicii lucrează pentru a-i menține în viață împreună. Și, potrivit lui Ibrahima, "situația este ceva mai optimistă".

La Bebeluși și mai mulți, două surori siameze unite de cap au fost separate cu succes datorită unei donații și au fost deja descărcate

Acest lucru este confirmat de medicul pediatru Gillian Body, consultant la Spitalul de copii Noah's Ark din Țara Galilor. El se asigură că cei mici sunt stabili și nu încetează să surprindă medicii cu evoluția lor:

"Anul trecut am crezut că Marieme depinde foarte mult de Ndeye, dar studiile recente arată că depind unul de celălalt pentru a rămâne în viață".

Viață nouă pentru fete

Decizia de a nu le opera a implicat și modificări pentru cei mici, după cum explică tatăl său:

"Este bine ca una să depindă de cealaltă, întrucât nu vor fi separate. Așteptăm cu nerăbdare să începem școala de creșă și sper să vă puteți bucura ca fete."

Și este că, deși sănătatea celor mici este încă instabilă și situația lor este considerată „la limita vieții”, acum se află într-o etapă de liniște care permite familiei să se concentreze asupra viitorului lor.

„Fiicele mele continuă să crească și mă fac foarte fericită”.

Așa se exprimă Ibrahima, care adaugă asta „Limba lor avansează și sunt capabili să se deplaseze cu o independență mai mare”.

Acum fetele participă la un centru de joc câteva ore pe săptămână, dar din septembrie vor merge la pepinieră în fiecare dimineață.

La Bebeluși și mai mulți, ei separă cu succes doi bebeluși siamezi de 13 luni, alăturați de piept și abdomen

Fără îndoială, puterea acestui tată este demnă de admirație și un exemplu de luptă, care este încântat să-și imagineze fiicele în uniformă, când de multe ori se gândise că nu le va vedea niciodată.

Și acel succes vrea să-l împărtășească „acei oameni care au purtat fete în inimile lor” și speră să ajute alți copii cu dizabilități, deoarece:

"În situația noastră și cu tot ce am trecut, nu pot să-mi închid ochii față de alți copii cu dizabilități și nevoi complexe. Așadar, creez o fundație, numită Destinație comună, în colaborare cu orfelinatul copiilor Ty Hafan."

"Dacă situația se înrăutățește și nu reușesc, vreau să fac ceva în numele lor, așa că lasă o amprentă lumii, în ciuda începerii lor dificile. Și dacă vor ajunge să o vadă, vor ști cât de utile le-au fost viețile."