Ești însărcinată sau doar o mamă? Evitați temerile, ceea ce i s-ar putea întâmpla copilului

Nou-născuții au nasul foarte dezvoltat, se știe că chiar înainte de naștere învață să recunoască mirosul mamei pentru a se hrăni. Dar această aceeași abilitate ofensatoare ar putea transmite copilului alte „învățături”?

Un grup de oameni de știință a ajuns la concluzia că Bebelușii ar putea dobândi frici mamelor prin mirosul lor corporal, prin acel miros special care produce stres, frică, la oameni și pe care un bebeluș ar putea să-l detecteze cu simțul său dezvoltat.

Acesta este un studiu care a dorit să aprofundeze rădăcinile fricii din copilărie ai căror autori lucrează în mod normal cu mame care au avut unele traume sau fobie și copiii lor.

Cercetarea a fost realizată de echipe de la Școala de Medicină a Universității din Michigan și Universitatea din New York, care au studiat șobolani-mamă care au învățat să se teamă de mirosul de mentă și au arătat cum „învață” această frică de bebelușii lor din primele zile de viață prin mirosul de alarmă pe care rozătoarele îl eliberează în timpul suferinței.

În concluzie, se poate remarca faptul că Bebelușii sunt susceptibili să învețe să se teamă în primele zile de viață doar mirosind mirosul emanat de mamele lor în fața dificultățilorAdică, dacă o mamă experimentează ceva înainte de sarcină, care o face să se teamă de ceva specific, copilul ei va învăța rapid să-i fie frică și de ea prin mirosul pe care îl degajă atunci când simte frică.

Articolul, publicat în „Proceedings of the National Academy of Sciences”, ar putea explica un fenomen deja detectat legat de psihologie: experiența traumatică a mamei îi poate afecta profund pe copii, chiar și atunci când se întâmplă înainte de naștere. (Deși acest lucru nu se întâmplă tuturor copiilor mamelor cu traume, fobii sau depresii majore).

Apoi, un bebeluș ar putea afla despre anumite amenințări ale nou-născuților, dar nu pentru că consideră, de exemplu, un păianjen ca o amenințare, ci pentru că mama lor de lângă un păianjen emană un miros special care afectează copilul, modificându-l. Mai târziu, chiar dacă mama nu este cu copilul, dacă ar vedea un păianjen, l-ar simți ca o amenințare.

Echipa de cercetători a identificat și zona specifică a creierului unde are loc această transmitere a fricii în primele zile de viață (amigdalele laterale). Și au descoperit că acest tip de „amintiri” transmise prin mamă rămân mult mai mult decât alte învățări ocazionale.

Acest lucru în cazul persoanelor cu traumatisme ar putea fi folosit pentru a interveni la copiii cărora li s-a transmis, există tratamente pentru persoanele cu fobii, astfel încât acestea să învețe răspunsuri la frica irațională ...

Pe scurt mama își putea transmite temerile copilului prin miros, încă un motiv pentru care puerperiul este o etapă delicată în care mama ar trebui să fie calmă cu copilul, fără griji majore și într-o stare optimă pentru recuperare.