Care este greutatea maximă pe care copiii trebuie să o poarte în rucsacuri și roți pentru a evita rănile?

Problema greutății în rucsacuri și posibilele leziuni care pot fi cauzate spatelui, membrelor și articulațiilor, este un subiect care a fost dezbătut de câțiva ani. În mod normal, pediatrii recomandă ca greutatea totală a rucsacului să nu depășească 15% din greutatea copilului.

Acum, datorită unui nou studiu, acesta a fost definit greutatea maximă pe care copiii trebuie să o poarte în rucsacuri pentru a evita rănile, atât cele care merg în spate, cât și cele care sunt roți, și care este cea mai recomandată dintre ambele opțiuni.

Publicat în revista Ergonomie aplicată și condus de cercetători de la Universitatea din Granada și Universitatea John Moores din Liverpool, studiul a stabilit pentru prima dată greutatea maximă pe care ar trebui să o poarte copiii atunci când folosesc un rucsac cu roțiși a verificat recomandările actuale despre greutatea rucsacurilor.

La bebeluși și mai multe rucsacuri prea grele: chei pentru a proteja spatele copiilor

Conform cercetărilor lor, greutatea maximă pe care copiii ar trebui să o poarte rucsacuri, trebuie să fie de 10% din greutatea totală a fiecărui copil. În cazul rucsacuri cu roți, greutatea maximă pe care ar trebui să o poarte este de 20% din greutatea totală a copilului.

Pentru a atinge aceste rezultate, studiul a fost realizat cu participarea a 49 de copii de vârsta școlară primară (aproximativ cinci până la 11 ani) s-au efectuat analize cinemice ale posturii trunchiului și a membrelor inferioare.

S-au comparat diferențele pe care le-au arătat când mersul liber și fără greutate, atunci când au purtat un rucsac tradițional pe umeri și la tragerea unui rucsac cu roți, care transporta diferite cantități de greutate: 10%, 15% și 20% din greutatea fiecăruia copil participant

Foto: Universitatea din Granada

Pentru analiza acestor diferențe, a fost utilizat un sistem tridimensional de captare a mișcării optice, similar cu cele utilizate în filmele de animație și jocuri video. În colaborare cu cercetătorii de la Universitatea John Moore din Liverpool, cercetătorii de la Universitatea din Granada au folosit tehnici statistice pentru a analiza curbele cinematice complete, bazate pe traiectoriile urmelor.

Conform rezultatelor studiului, cele mai mari modificări observate la utilizarea celor două tipuri de rucsacuri apar în extremitățile cele mai apropiate, cum ar fi șoldul și trunchiul, în timp ce în extremitățile mai îndepărtate, cum ar fi genunchii și umerii, diferența este puțin.

La compararea celor două tipuri de rucsacuri, s-a constatat că rucsacurile cu roți au fost cele care au produs cele mai mici schimbări în cinemica copiilorPrin urmare, ele sunt cele care seamănă cel mai mult cu mișcarea mersului fără greutate, în comparație cu rucsacurile, chiar și atunci când au greutate mică.

La Bebeluși și multe altele, nu le încărcați prea mult! Preveniți folosirea greșită a rucsacurilor

În concluzie, rucsacurile nu trebuie să depășească 10% din greutatea copilului, iar rucsacurile cu roți nu trebuie să depășească 20%, iar ambele opțiuni, Rucsacurile cu roți sunt cea mai bună opțiune, deoarece produc mai puține modificări decât rucsacurile.

Fotografii | iStock, Universitatea din Granada
Via | Healthline