Stresat în jurul rutinei? 11 sfaturi de la un expert care te vor ajuta să te descurci mai bine

În câteva zile, toți copiii spanioli se vor întoarce la clasă și rutina va fi restabilită în toate casele. Deși există multe familii care preferă liniștea pe care ordinea și rutina le aduc în viața lor de zi cu zi, adevărul este că, pentru alții, începutul școlii este un stres suplimentar, deoarece trebuie să combine programele lor de lucru cu cele ale școlii, extrașcolare, tutorat și alte treburi gospodărești.

Cum să găsești echilibrul astfel încât o mare cerere să nu ajungă să ducă la stres fizic și psihic greu de transportat? Am vorbit cu Ana Asensio, doctor în Neuroștiință, psiholog pentru copii și autor al vieții Lives in Positive. Din pregătirea și experiența sa, ne-a oferit o serie de sfaturi pentru a scoate la maxim din rutină și a înfrunta sfârșitul vacanței într-un mod relaxat și pozitiv.

Pat copii devreme

Potrivit expertului, aceasta ar fi una dintre primele premise pe care trebuie să le realizăm odată cu revenirea la rutină. Nu numai pentru că a pune copiii la culcare devreme îi ajută să fie bine odihniți și să facă mai mult a doua zi la școală, ci pentru că Această rutină de somn le oferă părinților un timp valoros de liniște:

„Când copiii dorm, este important profită de spațiul respectiv pentru a-l dedica nouă sau cuplului: discutați despre zi, deconectați, bucurați-vă de liniște, vizionați un film sau faceți ceea ce ne dorim este esențial pentru bunăstarea noastră "

La Bebeluși și mai mult Înapoi la școală: cum să-i ajutăm să depășească sindromul normal după sărbători

Găsește timp pentru tine și partenerul tău

Fiecare ar trebui să organizeze timpul după cum consideră de cuviință, dar este esențial să facă acest lucru cu obiectivul găsește momente pentru sine și pentru cuplu, care ne permit să ne deconectăm de la ziua în care am avut-o; de găuri, probleme sau situații de stres.

Există cei care profită când copiii dorm, după cum s-a menționat, pentru a căuta momente de calitate alături de cuplu. Comunicarea, împărtășirea experiențelor zilei și bucurarea companiei reciproce este foarte importantă pentru sănătatea emoțională a familiei și pentru noi înșine.

Dar, de asemenea, trebuie să ne rezervăm timp pentru noi înșine și să facem ceea ce ne place cel mai mult: de la dans sau citit, până la a lua un curs de care suntem pasionați sau o excursie care ne reînnoiește energiile. De asemenea, practica exercițiului fizic este o modalitate excelentă de a ne conecta cu noi înșine, în timp ce ne exercităm corpul și mintea:

„The cultivarea intelectuală și cultivarea psihologică sau spirituală sunt foarte sănătoase pentru a se reconecta, să simțim din nou cine suntem atunci când ne pierdem, să reîncărcăm bateria și să putem continua să oferim și să oferim lumii tot ceea ce este minunat în noi ”- ne amintește Ana Asensio.

La bebeluși și mai multă îngrijire de sine nu este întotdeauna suficientă pentru a compensa epuizarea cu multe mame

dar a avea grijă de noi și a ne ocupa timpul nu este întotdeauna suficient pentru a ieși din spirala stresului și anxietatea care ne poate genera zi de zi. De aceea, Ana insistă asupra importanței de a merge la terapie atunci când avem nevoie de ea, pentru a ne elibera de povara pe care o purtăm și să o vindecăm:

"Limpezirea minții este o necesitate pentru toți oamenii. Uneori, terapia ne poate ajuta sau avem un coh sau un antrenor emoțional și / sau sportiv. Este foarte vindecător și eliberator să ai un spațiu profesional pentru a te exprima și a te extinde. Găsiți-vă momentele Zen, spațiile de pace exterioară și comandați să găsiți acea pace interioară. Orice lucru care vă relaxează vă poate ajuta, dar puteți, de asemenea, să practicați meditație, retrageri de yoga și / sau atenție. "

Restul dispozitivelor mobile

În majoritatea cazurilor, telefonul mobil este încă un instrument de lucru, asociat cu e-mailuri, mesaje și apeluri care pot genera mult stres. Prin urmare, Dr. Asensio recomandă să ne deconectăm de la acest tip de dispozitiv când ajungem acasă, astfel încât să ne putem relaxa și să găsim timp de calitate cu cei din jurul nostru.

Nu striga, opreste-te, asculta si invata sa spui NU

Uneori, ritmul vieții de zi cu zi, grăbirea și stresul sfârșesc prin a face o astfel de încordare în noi încât trecem prin viață urlând și nu ascultând cu adevărat pe cei din jurul nostru. Prin urmare, expertul ne sfătuiește opriți ocazional, observați, nu mai strigați, plângeți mai puțin și ascultați mai multe.

„A privi din liniște și a asculta cu urechile larg deschise este o modalitate excelentă de a acordați tot ceea ce ne înconjoară, să verificăm cum este casa noastră și familia noastră și dacă totul urmează cursul dorit. "

„Deoarece a conștientiza modul în care gândim și acționăm ne va îndruma către calea pe care trebuie să o urmăm, cu o atitudine pozitivă și realistă care ne permite să trăim prezentul și să ne adaptăm la circumstanțele care vin și merg "

Dar a avea o atitudine pozitivă față de viață nu înseamnă să nu știi să spui NU. De fapt, Ana insistă importanța de a ști să stabilești limite, acordă prioritate și fii selectiv atunci când alegem ce ar trebui să facem.

În acest sens, trebuie să devenim conștienți și de limbajul pe care îl folosim, alungând un limbaj negativ sau cu conotații dăunătoare pentru respectul nostru de sine (deși nu suntem conștienți de el), prin alte expresii care ne împuternicesc și care ne acordă libertatea. De exemplu: în loc să spun „Nu am timp acum” sau „Nu pot să o fac”, înlocuiți-l cu „nu este prioritatea mea să o fac acum” sau „Am decis să nu o fac”.

Mulțumesc pentru ziua pe care ai avut-o

La sfârșitul zilei, expertul ne sfătuiește fă un exercițiu de recunoștință pentru tot ce am experimentat în timpul zilei:

"Cu siguranță ziua ta este plină de lucruri stresante: un șef, un raport presant, o plângere, un argument al cuplului, o tentă de copil ... dar pariez că există și multe lucruri pe care le putem mulțumi, cum ar fi acea melodie pe care au pus-o la radio și care ne place atât de mult, acel serial de televiziune de care îmi place atât de mult, mâncarea delicioasă pe care am avut-o cu un coleg de serviciu, whatsapp-ul de afecțiune cu partenerul nostru, acea rochie care am semnat pentru următoarea noastră achiziție sau acel sărut al copiilor tăi să te vedem după-amiaza ".

"Sentimentul recunoștinței generează endorfine și ne ajută la sinteza serotoninei, care sunt responsabile pentru bunăstarea și fericirea noastră chimică". La bebeluși și multe altele Cele nouă motive pentru care mulțumesc în fiecare zi pentru maternitate

Concentrează-te pe pozitivul vieții

Și în conformitate cu cele de mai sus, Ana ne amintește de importanța concentrării gândurilor noastre asupra aspectelor pozitive ale vieții noastre, sau chiar râde de acele situații care ne-au copleșit la un moment dat.

"Dacă mai multe urgențe se reunesc în aceeași după-amiază, înainte de a fantasa să iei un avion spre Cuba și să pleci singur, încearcă să râzi de suprarealismul filmului vieții tale din acel moment. Asta te va ajuta să dramatizezi momentele de tensiune, și înțelegeți că ceea ce se întâmplă este punctual și se va întâmpla ".

Concentrarea pe pozitivul vieții este mai ușoară dacă suntem înconjurați de oameni pozitivi care ne ajută. De fapt, expertul ne amintește că există studii care dezvăluie că suntem infectați cu atitudinea celor din jurul nostru, așa că haideți să căutăm prieteni cu atitudini pozitive față de viață!

Te îndrăgostești de viața ta

În strânsă legătură cu ceea ce tocmai am menționat, acest punct important iese în evidență. Și sunt de prea multe ori când am dori să avem o viață diferită de cea pe care o conducem, fie pentru că simțim că problemele ne copleșesc, fie pentru că suntem într-o etapă a maternității / paternității noastre, în special absorbantă:

Înainte de acestea dileme prin care cu toții ajungem să trecem la un moment dat sau altul, Dr. Asensio ne recomandă să redimensionăm și să ne îndrăgostim de viața noastră actuală, pentru că, cu plângerea, avem tendința de a trece cu vederea multe lucruri pozitive din jurul nostru:

"Totul se întâmplă, pentru că lucrul bun este că rezistența ființei umane și capacitatea de adaptare și creștere sunt foarte mari și ne fac să evoluăm ca oameni. Poate că viața ta pare un haos pentru tine chiar și chiar o nebunie deplină. de incertitudine, dar dacă te oprești să te gândești la asta, vei vedea că iubirea, viața și plinătatea se revarsă din toate părțile și că ceea ce te copleșește astăzi, mâine va trece "

Eu sunt mama / tatăl vreau să fiu

Nu este un secret că ceea ce ajungem să vedem pe rețelele de socializare ne poate reduce foarte mult respectul de sine în calitate de părinți. Simțind că nu ne descurcă bine, deoarece nu ne educăm copiii așa cum o influențează momentul, dorim întotdeauna să arate la fel de perfect ca mama pe care o urmărim pe Instagram sau să ne prefacem că copiii noștri se comportă la fel ca familia youtubers. pe care o admirăm, poate ajunge să ne rănească foarte mult.

De aceea ne sfătuiește Ana creați-ne propriul model de mamă sau tatăEi bine, nu există un model unic sau perfect.

"Nu este mai perfectă sau mai bună mama care lucrează și câștigă bani, acela care nu funcționează și este dedicat căminului și nici cel care merge la școală să-și caute copiii sau cel care face o mie de cadouri și planuri ... Fiecare mamă este unică și trebuie să învețe să se adapteze circumstanțelor personale. Copiii percep întotdeauna dragostea și ocupația mamelor lor, chiar dacă nu pot fi fizic împreună tot timpul ”.

La Bebeluși și mai mult Nimeni nu este mai bun decât altul: hai să nu mai concureze și să comparăm mamele care stau acasă cu mamele care merg la muncă

"Dacă stilul mamei tale este muncitor, foarte ocupat, dar petreci weekendul sau serile savurând familia într-un mod relaxat, fericit și iubitor, felicitări! Și dacă modelul mamei tale nu este să funcționeze afară acasă și să fii mereu alături de copii bucurându-se de acel moment, felicitări! Totul are avantajele sale. Copiii trebuie să ne vadă fericiți, asta este foarte important "

Organizează-ți timpul în mod realist

Am vorbit deja ocazional despre importanța organizării timpului nostru în cel mai eficient mod posibil pentru a obține zgârieturi câteva minute pe zi și a le dedica ceea ce iubim cel mai mult. În acest sens, Ana ne recomandă să facem listări zilnice sau săptămânale unde să notăm lucrurile pe care ar trebui / dorim să le facem:

„Trebuie să notăm în agenda noastră de activitate tot ceea ce vrem sau trebuie să facem într-o săptămână, dar știind găsiți echilibrul între îndeplinirea obligațiilor noastre și a fi fericit trăind o viață deplină și de calitate

"Recomand întotdeauna să nu depășim agenda și să ne organizăm timpul în mod realist. De exemplu, este mai bine să lăsăm lacunele goale pentru că știm că copiii neprevăzuți pot apărea întotdeauna"

Chiar și așa, expertul ne amintește că este imposibil să ajungeți la toate și că nu trebuie să aspirăm la perfecțiune:

"Este normal să parcurgem faze în care simțim că nu atingem totul și că nu suntem în stare să facem nimic corect; nici ca mamă, nici ca cuplu, nici ca muncitor, nici ca prieten. Respirați calm și acordați prioritate și gândiți-vă ce aveți realizat astăzi este deja perfect "

Învață să trăiești cu incertitudine

Există multe persoane cărora le place să aibă totul sub control; Le face să se simtă bine și le oferă securitate. Dar viața și mai ales când devenim părinți, este încărcat de incertitudine și haos, deci nu avem de ales decât să avem încredere și să trăim în fiecare zi în cel mai bun mod posibil.

„Încrederea ne va determina să nu ne gândim dincolo dacă munca noastră va dura sau nu, dacă copiii noștri vor crește sănătos sau nu, dacă relația noastră va dura sau nu ... Cel mai bine este să trăiești în fiecare zi și să te predai cu cea mai mare dragoste, maturitate și înțelegere poți ”- sfătuiește dr. Asensio.

În sugari și mai multe Învață să trăiești cu ei și alte nouă sfaturi de la o mamă care combate anxietatea și depresia

În plus, Ana ne amintește că viața este plină de mici provocări zilnice că departe de a ne demotiva sau de a ne supăra, ar trebui să trăim ca o nouă aventură care să ne facă mai puternici și să le oferim vieții noastre mai mult sens:

"Viața este o mică provocare zilnică. Astăzi, brusc, frigiderul nostru se sparge, fata care ne ajută acasă ne spune să plecăm, fiul nostru se îmbolnăvește și partenerul nostru ne spune că trebuie să plece într-o călătorie de muncă. Dar este esențial să ne confruntăm cu aceste mici vicisitudini ca provocări zilnice pe care trebuie să le depășim și care ne vor face mai puternici "

Delegați sau cereți ajutor

Și în aceste momente în care anxietatea pare să ne devoreze, Ana Asensio ne amintește de importanța de a învăța să delegăm și să cerem ajutor, mai ales în cazul mamelor, deoarece este de obicei ceva care ne costă foarte mult să facem:

„Amintiți-vă că nu sunteți o super femeie sau nu ar trebui să doriți să fiți, pentru că costul este foarte mare. Se dovedește afirmativ, inteligent, foarte util și foarte bun pentru toată lumea să ceară ajutor din mediul nostru. Dacă apelezi la membrii familiei, gândește-te că vor fi fericiți să-ți dea o mână și să participe la îngrijirea copiilor tăi. Și dacă apelezi la ajutor extern, precum îngrijitori, școli de grădiniță, școli extracurriculare ... fii sigur că copiii tăi vor fi bine și te vor ajuta să economisești timp și să termini acele lucruri pendinte care te copleșesc atât de mult. "

Revenirea la rutină după vacanțele de vară nu este întotdeauna ușoară, dar cu aceste sfaturi ale vieții sperăm că revenirea la normalitate va fi mai suportabilă și ne va ajuta să ne confruntăm zilele cu optimism și vitalitate.

Fotografii | iStock

Mulțumiri | Ana Asensio, autoarea Lives in Positive.