„Eu mai mult, eu înainte, mai bine”: competiții între frați și cum să le administrez

Când un nou frate ajunge acasă, reacțiile celor care acum devin „bătrâni” pot fi foarte diferite. Dar ceea ce nu eșuează de obicei când cresc, este acela între frați se stabilește o relație competitivă.

Rivalitatea de tip sling poate fi de o natură foarte diversă, iar dacă nu este gestionată corect, poate ajunge la probleme majore care îți afectează relația și stima de sine. Dacă aveți mai mult de un copil, vă spunem de ce apar competiții între ei și care ar trebui să fie poziția dvs. cu privire la acesta.

„Eu mai mult, eu înainte, mai bine” De ce apar competiții de frați?

"Mama! I-ai dat fratelui meu mai multe fursecuri decât mine!", "Cine este cel mai înalt dintre cei doi?", "Ce cânt mai bine decât sora mea?", "Mamă, tată, Cine vrei mai mult de la noi? "... Cu siguranță, toate sună ca una dintre aceste întrebări sau fraze competitive și chiar este posibil ca în mai multe rânduri să-ți pierzi tupeul.

Și este că, printre frați, orice poate fi rezultatul competiției; de la cine termină înainte farfuria, până la cine este cel mai rapid pansament, cine sună clopotul înainte sau cine a făcut cel mai bun desen.

Faptul că copiii noștri concurează între ei nu înseamnă că nu vor. De fapt, cei care avem mai mult de un copil, mai ales dacă împărtășesc același grup de vârstă sau aceleași interese, suntem siguri că suntem obișnuiți cu afișările lor continue de afecțiune și să-i vedem jucând împreună.

La Bebeluși și mai multe Avantaje și dezavantaje ale fraților fiind mai mulți ani distanță: experiența mea

Dar dacă da, de ce concurează și se enervează când celălalt câștigă ceva care pentru noi este un fleac absolut?

În general, rivalitatea dintre frați este legată de gelozie și propusă de sentimentul pe care îl au copiii trebuind să lupte pentru dragostea sau atenția mamei și tatălui. De aceea, este important să îi facem să vadă că îi iubim, să îi asistăm și să îi ascultăm în egală măsură.

Cum să-i învățăm pe copii să concureze cu violența nu este bine

Deși este posibil să nu acordăm importanță competițiilor pe care copiii noștri le desfășoară, este important să ne oprim să ne gândim dacă dorim ca copiii noștri să se raporteze la restul societății în viitor dintr-o competitivitate nesănătoasă. Și este că „concurența” nu este rea, cu condiția să fie făcută din punct de vedere pozitiv, cu dialog, respect și dorința de a excela ca fundal.

Dar, în cazul rivalităților dintre frați, acest lucru nu este de obicei, așa că este esențial ca părinții să abordeze problema din dragoste, respect și empatie, făcându-i să vadă că competițiile dintre ele sunt lipsite de sens. Pentru aceasta putem implementa următoarele sfaturi:

  • Arătându-le asta jocul sau sportul încetează să mai fie amuzant dacă concurează din confruntare, lupta sau argumentele.

  • Învață-i pe copiii noștri să dezbată și să discute cu respect, dând un exemplu dintr-o educație fără să țipă și învățându-i să negocieze pentru a rezolva conflictul și menținerea armoniei familiale.

  • Educă-i în pace și nonviolență, toleranță și importanța respectării celorlalți copii și bucurării în triumfurile celorlalți.

  • Faceți-i copiilor noștri să vadă că sunt diferiți și speciali în ei înșiși, pentru cum sunt și pentru ceea ce fac și spun. De aceea, și pentru că dragostea noastră este aceeași pentru toată lumea, ei nu au nevoie să concureze sau să lupte pentru atenția noastră, pentru că vom fi mereu acolo pentru ei.

Ce pot face părinții pentru a evita rivalitățile dintre frați?

Așa cum am comentat mai sus, majoritatea acestor competiții sau rivalități sunt produse de o temă de gelozie, un sentiment natural care mai devreme sau mai târziu sfârșește apărând înainte de sosirea unui nou membru, este logic ca copilul mai mare încearcă să-și găsească locul în noua structură familială.

La bebeluși și multe altele Cum să favorizeze relații bune între frați încă din copilărie

Prin urmare, din primul minut, părinții ar trebui să favorizeze o relație bună între frați, pregătind fratele mai mare în timpul sarcinii și asigurându-se că unirea lor crește puternic și sănătoasă. Pentru a face acest lucru, putem efectua următoarele sfaturi:

  • În primul rând, este important să avem răbdare, să respectăm și să validăm sentimentele pe care ni le exprimă copiii noștri, orice ar fi. De obicei, Cea mai mare îngrijorare pe care o arată copiii care au frați este teama de a-și pierde dragostea părințilorși de aceea este important să îi facem să vadă că iubirea nu se împarte, ci se înmulțește.

  • Deși copiii trebuie să înțeleagă că dragostea și dăruirea părinților lor trebuie împărtășite cu frații, nu dăunează încercați să dedicați un timp exclusiv fiecărui copil, pentru a-i face să se simtă importanți, să consolideze legăturile și să poată satisface nevoile lor mai individual.

  • Arătați-le fiecăruia dintre copiii noștri că pentru noi sunt unici și importanți, alungând comparații și etichete care pot face atât de mult prejudicii dezvoltării și stimei de sine.

  • Dacă rivalitatea se termină într-o luptă, nu este întotdeauna oportun să intervină imediat. Este de preferat să le oferiți instrumentele adecvate pentru ca ei înșiși să își rezolve conflictele.

Pe scurt, copiii trebuie să învețe să se cunoască pe ei înșiși, să aibă încredere în abilitățile lor și să își recunoască virtuțile și limitările. Acest lucru îi va conduce să nu se compare cu alții, ceea ce le va crește stima și îi va pregăti pentru viața de adult.

Fotografii | iStock