Nu-ti pierde nervii! Instrumente pentru gestionarea eficientă și respectuoasă a problemelor

Educarea copiilor noștri necesită răbdare, empatie, ascultare activă și comunicare. Am spus în mai multe rânduri că pedeapsa, amenințările, șantajul, țipetele și biciuirea nu sunt metode educaționale și, de asemenea, dăunează grav copilului.

Deși, în orice moment, ne putem pierde cumpătul atunci când ne confruntăm cu o situație pe care simțim că o scoate din mână, este important să fim conștienți că aceasta nu este calea de a educa cu respect, așa că este necesar să avem instrumente care ne ajută să evităm „explodarea” în fața copiilor noștri.

Astăzi vă propunem o parte din instrumente disponibile Disciplinei pozitive, să punem în practică atunci când simțim că suntem pe cale să pierdem controlul și, astfel, să putem rezolva problema într-un mod respectuos.

Perioada de timp pozitivă

Cu siguranță, cu toții suntem de acord să spunem că luarea de decizii coerente, pozitive și respectuoase pentru toți este imposibilă atunci când suntem nervosi, supărați sau supărați.

De aceea, în timp ce căutăm instrumente respectuoase care să îi ajute pe copii să se calmeze, este recomandat ca și adulții să recurgă la ei, cu scopul de a găsi o modalitate de relaxare pentru a găsi soluții la problema familiei apărută.

Există multe instrumente de control emoțional la care să poți recurge, deși propunem „time-out positive”, care nu are nicio legătură cu „timpul de ieșire” clasic pe care îl știm cu toții și continuă să fie aplicat cu copiii ca metodă educativă, în ciuda ineficienței sale.

La Bebeluși și multe altele Cele patru „R”: consecințele negative ale pedepsei la copii

„Timpul pozitiv” este a timp de reflecție respectuos, atât pentru copii, cât și pentru părinți, că vom lua situații de nervi, stres sau furie. Ideea este să ne materializăm de această dată într-un colț pe care îl vom construi alături de copiii noștri, cu elemente relaxante și confortabile care invită liniștea și liniștea.

Reflectați-vă și calmați-vă în această zonă respectuoasă și motivantă Ne va ajuta să redobândim controlul emoțiilor noastre, înainte de a reveni pentru a relua dialogul cu fiul nostru.

De exemplu: dacă trăim o situație cu fiul nostru care ne face să ne pierdem nervii, înainte de a exploda vom încerca să revenim la o stare emoțională calmă, deoarece, dacă explodăm, vom intra într-o luptă pentru putere în care amândoi vom fi răniți.

Îi vom spune fiului nostru că, pentru a continua să vorbească cu respect și pentru a găsi o soluție, trebuie să părăsim scena. Probabil, dacă utilizarea bună a timpului este pozitivă și locul pe care îl simbolizează a fost pregătit cu grijă de toți membrii familiei, copiii urmează exemplul nostru și, de asemenea, se retrag voluntar (deși dacă sunt mici, trebuie să facă acest lucru în companie ).

În acest fel, părțile implicate în problemă se vor relaxași, odată ce suntem bine, putem relua conversația.

Concentrați-vă pe soluții

Când copilul nostru face o greșeală sau apare o problemă specifică cu el, ne vom concentra pe căutarea unei soluții comune, fără a vă spune ce trebuie să faceți sau / și a vă face să plătiți pentru ceea ce ați făcut.

În acest sens, este mult mai logic ca un copil să fie implicat în rezolvarea unei probleme dacă simte asta opinia dvs. este luată în considerare și vă poate ajuta să vă îmbunătățiți în viitor, învățând din greșelile lor dintr-o perspectivă constructivă.

De exemplu: Fiul nostru a aruncat paharul cu lapte pe podea, tocmai în ziua în care ne grăbim. Am putea să vă certăm, să vă enervăm, să vă spunem ce trebuie să faceți sau să curățați singuri petele pentru a termina cât mai curând posibil.

Dar nimic din toate acestea nu vă va ajuta în învățarea viitoare, pe lângă faptul că vă puteți deteriora respectul de sine. În acest caz, se recomandă ca copilul să fie implicat în căutarea unei soluții (curățați laptele vărsat) bazându-ne mereu pe ajutorul și pe atitudinea noastră respectuoasă (învățându-l cum se face și că el continuă mai târziu, arătându-i unde se află zdrența, oferindu-i ajutorul nostru ...).

În acest fel, se va simți important cu contribuția sa, obținând în același timp autonomie și resurse de învățare pentru a rezolva această problemă dacă se va prezenta din nou în viitor.

Puterea consecințelor naturale

Ocazional, conflicte sau discuții cu copiii ar putea fi evitat dacă lăsăm consecințele naturale să acționeze; adică cele care se întâmplă în mod natural fără intervenția noastră.

Ceea ce se întâmplă este că, ca părinți, nu este întotdeauna ușor „să nu intervenim” (adică să nu ne salvăm copiii de consecințele acțiunilor lor), iar acest lucru ajunge să conducă la furie care afectează climatul de coexistență, precum și să prevină care promovează autonomia lor.

La bebeluși și multe altele Cum să-ți limitezi copiii cu respect și empatie: șapte chei pentru disciplina pozitivă

Dar pentru a permite consecințele naturale să acționeze, trebuie îndeplinite o serie de cerințe:

  • Consecințe naturale aceștia trebuie să respecte limitele care nu pun în pericol siguranța lor și nici a celorlalți. Adică, dacă fiul nostru mic nu vrea să strângă mâinile pentru a traversa drumul, evident că nu-l putem lăsa să experimenteze consecințele firești ale traversării de pe stradă singur.

  • Odată ce copilul a cunoscut consecințele deciziilor sau acțiunilor sale, trebuie să-l însoțim în sentimentul lui, arătându-ne empatia și înțelegerea.

  • Copilul trebuie să învețe din consecințele naturale ale acțiunilor sale, fără ca adultul să-l prezinte mai târziu (clasicul „Ți-am spus și nu vrei să mă asculți”) sau să faci simțiți-vă jenă sau supărat pentru decizia luată.

  • Informează-ți copilul în prealabil a acelor situații în care nu veți interveni sau nu veți opri intervenția, astfel încât el să înceapă să își asume responsabilitatea și să fie conștient de complotul familiei sale.

De exemplu: Fiul nostru uită sistematic să noteze îndatoririle pe care trebuie să le facă acasă pentru a lua a doua zi la școală. Acest lucru ne provoacă un mare disconfort, ne enervăm, îl predăm spunându-i că „trebuie să fie mai responsabil” și chiar ajungem să cerem ajutorul grupului de mame WhatsApp pentru a ne spune ce are de studiat. Dar cu atitudinea noastră nu ne ajutăm fiul, ci chiar opusul.

În acest sens, Vom informa fiul nostru că vom înceta intervenția soluționând demiterea școlii sale, pentru ca el să descopere după sine consecințele firești ale sosirii la școală fără îndatoririle făcute și astfel să învețe să-și asume responsabilitatea pentru aceasta pentru data viitoare.

În orice moment, trebuie să-l însoțim pe fiul nostru în sentimentul lui („Îmi imaginez că te-ai fi simțit foarte trist când profesorul te-a certat pentru că nu ai dus temele făcute”), fără a cădea în predici, judecăți, intonații proaste sau priviri mustrătoare.

Întâlniri de familie

Atunci când discuțiile sunt derivate din situații care se repetă frecvent și care afectează climatul de conviețuire, ar putea fi indicat abordați problema într-o întâlnire sau întrunire de familie, astfel încât toți membrii familiei să se implice democratic în căutarea unei soluții.

Întâlnirile de familie sunt un instrument excelent de disciplină pozitivă care permite legături mai strânse, cunoașterea părerilor și a modurilor de a gândi restul membrilor familiei și găsirea unei soluții respectuoase și consensuale pentru toată lumea.

De exemplu: copiii voștri refuză întotdeauna să își colecteze jucăriile și tulburarea creează un stres mare; te enervezi, îi strigă sau îi etichetezi spunându-le „sunt o mizerie și dezordine”. Uneori țipetele tale funcționează și se supun într-un mod resemnat, dar altele par să nu te asculte. În orice caz, vă dați seama că problema nu este rezolvată și vremea se agravează zi de zi.

Propuneți să abordați problema la o reuniune familială în care toți membrii se implică pentru a găsi o soluție. Toate soluțiile oferite trebuie notate (oricât de nebunești ar părea inițial) și apoi îl vom alege pe cel care se potrivește cel mai bine situației și este mai respectuos pentru toată lumea.

În multe ocazii, tulburarea jucăriei este derivată dintr-un exces din ele, așa că poate una dintre soluțiile propuse este să efectueze o purjare și să rămână singur cu cei care îi fac pe copii mai încântați. O altă soluție ar putea fi să ridici jucării în timp ce cântă melodia ta preferată, să faci această sarcină distractivă sau să ridici pur și simplu la un moment al zilei când copiii nu sunt obosiți.

Important este să îi asculți și să ții cont de opiniile lor, nu doar pentru că uneori soluția unei probleme este mai simplă decât ne imaginăm adulții, dar pentru că, dacă copiii noștri consideră că opiniile lor contează, vor fi mult mai probabil să se implice în rezolvarea acesteia.

Conectați-vă cu copilul

Oricare dintre instrumentele menționate trece prin „conectați-vă cu copilul nostru”, empatizați cu sentimentele și înțelegeți de ce acționează așa cum o face. Când realizăm acea legătură și copilul se simte parte, el simte că este luat în calcul și că îl înțelegem, atitudinea lui se va schimba și multe dintre situațiile care ne stresează se vor îmbunătăți.

Deci, înainte de a-ți pierde cumpătul, prinde-ți copilul, îmbrățișează-l și privește-l în ochi. Ochii aceia care te-au încântat profund prima dată când te-ai uitat la ei, care îți reamintesc în fiecare zi cât de norocos ai să-l ai în viața ta și care te ghidează și îți dau putere atunci când ai nevoie cel mai mult. La Bebeluși și mai mult Să fii mamă poate fi foarte dificil, dar este cu siguranță o experiență minunată

Fotografii | iStock

Video: Exatlon Romania - Nu cade nicio coloana! Ion arunca de nervi! Pierde in fata lui Gabi! (Ianuarie 2020).