„În îngrijirea nașterii emoțiile au fost neglijate”. Interviu cu doula Carolina Cerro

Continuăm să oferim turneul nostru de către profesioniști care ne pot ajuta să înțelegem mai bine nevoile emoționale primare și de sănătate ale mamei și ale copilului ei. Pentru asta Intervievăm astăzi Carolina Cerro, doula.

Carolina Cerro Este mama a doi copii și a fost instruită ca dublă cu Mares Doules la Barcelona și de mână de Michel Odent, Liliana Lammers, Rosa Jové, Carlos González și Laura Gutman, printre altele. Deoarece Proyecto Vida oferă ateliere și cursuri de maternitate și parentalitate.

Care este originea doulasului?

Doula este o figură existentă încă de la începutul timpului, de-a lungul istoriei și în aproape toate culturile, femeile au născut însoțite de alte femei în afară de moașă și o putem vedea reflectată în tot felul de tablouri și sculpturi art.

Ce au făcut acei vechi doulas?

Mamele au fost îngrijite în puerperiu și au fost crescute în trib și au fost întotdeauna, cele mai experimentate femei, însoțite de noile mame. Originea termenului „doula” este greacă și o putem traduce ca „cea care servește femeilor”.

Și de unde vine vizibilitatea ta astăzi?

Termenul de "doula" a început să fie folosit în anii 70, când medicii Klaus și Kenell au descoperit aproape întâmplător că prezența unei femei cu experiență, dar nu a unui profesionist din sănătate, în camerele de naștere, însoțind femeia, a scăzut. intervenția și contactul crescut între mamă și copil.

Interesant. La ce crezi că se datorează acest lucru?

Progresele și progresele medicale în îngrijirea sarcinii și a nașterii au fost enorme în secolul trecut, însă tehnificarea excesivă, intervenționismul și protocoalele rigide, împreună cu lipsa unei priviri către mamă, au neglijat o parte foarte importantă, emoții.

Iar emoțiile sunt foarte importante în acea etapă vitală, nu?

Nașterea și puerperiul sunt, fără îndoială, cele mai interesante și vulnerabile momente prin care trec femeile și familiile, femeile trăiesc cu controale prenatale anxioase, avem sentimentul că nu suntem niciodată perfecti pentru a putea naște, alăpta și Aveți grijă de copiii noștri.

Ce beneficii are o femeie atunci când are grijă de aspectele emoționale ale nașterilor și puerperiilor sale?

Grija atenției emoționale face ca femeia să fie responsabilă, implicată și să se simtă mai sigură, își lucrează temerile, caută informații, se simte activă și mai legată emoțional de copilul ei și de îngrijirea ei.

Și aici intervine rolul „doula”.

„Doula” întruchipează această fațetă pe care am neglijat-o, apare ca răspuns la o nevoie și la o cerere pentru noile mame, care își doresc cea mai bună îngrijire fizică, dar au nevoie și de întăriri emoționale, de companie pe parcurs și se simt puternice.

Este oare realitatea prezenței „doulas” în atenția mamei?

Vine momentul când refuzul doulei este imposibil, suntem o realitate, facem parte din echipa care are grijă de mamă, împreună cu profesioniștii din sănătate și cuplul.

Vom clarifica conceptul și îl vom clarifica, dacă doriți, pentru că „doulas” trebuie să aibă un rol clar, în opinia mea și să nu invadeze alte spații profesionale. Ce nu este o doula?

Doula nu este un profesionist din domeniul sănătății, nu înlocuiește cuplul și nici nu este o persoană iubită.

Are o distanță echitabilă care permite femeilor să se deschidă cu încrederea oferită de un străin pe care nu ai nimic de demonstrat, asta nu te judecă, care nu este deasupra lor, este de partea ta, în serviciul tău.

Doulas nu participă la sarcini clinice, cum ar fi atingerea vaginală sau monitoare, nu diagnosticăm sau nu ne proiectăm dorințele. Nu aplicăm protocoale, participăm și respectăm mai presus de orice mama, calea ei este unică și este a ei.

Cum ați defini rolul real al „doula”?

Îl întărim pe mamă, îi oferim sprijin, construim încredere în sine și în abilitățile ei, în înțelepciunea ei. Treaba noastră este să însoțim și să ne împuternicim.

Până acum, prima parte a acestui lucru interviu cu doula Carolina Ferro. Mâine vom continua și vom discuta cu ea despre „doulas” și moașe și, de asemenea, despre ceea ce „doula” contribuie la îmbunătățirea sănătății primare.