Băieți cu fuste și fete cu pantaloni, dacă vor: uniformă neutră de gen într-o școală irlandeză

Când acum câteva zile ne-am luat rămas bun de la anul școlar, vestea vine că știrea că Școala Națională St. Brigid din Greystones (Irlanda) a decis că începând cu luna septembrie Fiecare student alege în mod liber modalitatea uniformă (fustă sau pantaloni) pe care preferă să o poarte.

Într-o declarație pentru ziarul „The Irish Times”, directorul centrului Máire Costello, explică că ideea este ca elevii să se simtă confortabil în hainele pe care le poartă la clasă: "Dacă asta înseamnă că fetele poartă pantaloni și fuste pentru băieți, atunci așa să fie."

Identitate de gen

Directorul școlii susține că elevii pun la îndoială din ce în ce mai mult identitatea de gen, motiv pentru care au decis să lanseze această schimbare în ceea ce privește uniformele. O idee care a fost bine primită și de părinți și de consiliul de administrație.

La Bebeluși și multe altele „Există un băiat care de luni va fi fată”: circularul directorului unei școli către părinți

Uniforma Școlii Naționale St Brigid include o fustă verde, pantaloni gri, o geacă verde și un pulover. Până acum, doar fetele puteau purta fuste și jachete și băieți, pantaloni și pulovere. Din septembrie pot purta orice își doresc, o politică cu care părinții
aceștia s-au arătat „enorm de susținători”, potrivit lui Tom Sherlock, președintele consiliului de administrație al școlii. Totuși, el afirmă:

"Întotdeauna vor exista oameni care se vor opune, asta este sigur, dar cel mai important este că, chiar dacă este doar student, se simt mai confortabil acum."

Președintele Rețelei pentru egalitatea transgender din Irlanda (Sara Phillips) a declarat pentru ziarul irlandez că "Mai este multă muncă de făcut în școli pentru a se asigura că toți elevii se vor simți acceptați."

"Există câteva școli grozave (inclusiv cele catolice) și alte teribile ... conducerea și un bun simț și abordarea drepturilor omului sunt necesare pentru a se asigura că toți copiii se simt bineveniți."

La Bebeluși și mai mult transsexualitatea din copilărie: ce spune știința și cum să ajute copiii transgeneri

Așa cum a explicat „The Irish Times”, Departamentul irlandez al Educației a publicat în 2016 un raport în care descrie modul în care școlile pot sprijini elevii LGBT +.

Liniile directoare afirmă că studenții transgenre „ar trebui să li se permită să poarte o uniformă care să fie în concordanță cu identitatea de gen”.

Prin urmare, inițiativa acestei școli irlandeze, deși nu este un pionier, este încă un bun exemplu pentru restul țărilor, deoarece școlile care au adoptat uniforma neutră sunt încă foarte rare.

Ce face copiii transgenre din Spania

Aici, în țara noastră, se pare că mai există un drum lung, deși există inițiative menite să ofere vizibilitate unei realități care afectează copiii. Ca exemplu, campania „Cine sunt eu?” Realizată de Naizen, Asociația Familiilor Copiilor Transexuali din Țara Bascilor și care a fost susținută de chipurile celebre din Spania.

Asociația spaniolă de pediatrie pentru asistența primară (AEPap) a solicitat, de asemenea, guvernului să elaboreze o lege care să protejeze copiii transgenre, dar nu s-a făcut încă nimic concret.

Pentru a favoriza includerea studenților transgenre, Castilla y León permite deja școlilor să aibă băi mixte începând cu anul trecut. Dar trebuie să mergi mai departe. Poate că trebuie să aruncăm o privire asupra vecinilor noștri și să recunoaștem și un al treilea gen atunci când ne înregistrăm copiii în Registrul civil, așa cum a făcut deja Germania.

Deocamdată, putem începe cu uniformele din școli și permitem tuturor să poarte pantaloni scurți vara sau să poarte pantaloni sau fuste în funcție de dorințele lor. Galicia a făcut deja primul pas, iar fusta nu va mai fi obligatorie începând cu următorul curs în școlile comunitare.

Și este faptul că copiii cer egalitatea de gen fără a face distincție între ei. Deci, de ce adulții nu-i lasă să fie așa cum vor ei și insistăm pe repetarea stereotipurilor de gen?

Bebeluși și mai mulți | Îmbrăcăminte de „gen nespecific”, noua propunere a unui magazin care nu va consolida stereotipurile de gen, Brad Pitt și fiica Angelinei Jolie încep un tratament pentru a schimba sexul cu 11 ani: vorbim cu un expert