Colectarea cu un bebeluș este ca și cum îl poți dormi lângă un cuțit

Dormirea cu copilul în același pat, sau ceea ce este același, colectarea cu el, este ceva care este încă foarte criticat în unele sectoare ale populației, deoarece este considerat periculos pe termen scurt (riscul de strivire sau deces, spun ei) și Contraproductiv pe termen lung (riscul ca copilul să se obișnuiască și apoi să nu părăsească niciodată patul părinților).

Alte sectoare, pe de altă parte, o apără ca o altă opțiune atunci când dorm cu copilul, mai respectuos dacă avem în vedere că majoritatea bebelușilor dorm mai bine și benefic pentru alimentația bebelușului, deoarece sunt copii care tind să facă mai mult iei piept

În orașul Milwaukee, SUA, fac parte din primul grup, deoarece în urmă cu ceva timp au publicat o campanie de conștientizare în care au venit să spună grafic că școala cu un bebeluș este ca și cum l-ai pune să doarmă lângă un cuțit.

Motivul pentru a ajunge să facă ceva atât de izbitor este că, în acel oraș, se estimează că mor, din somn cu părinții lor, 10,4 bebeluși la 1.000 de nașteri viiși doresc ca numărul să scadă evitând, de exemplu, decesele pe colocho. Pentru aceasta, Departamentul de Sănătate a decis să ofere imagini, mai degrabă decât cuvinte, pentru a se asigura că părinții orașului lor nu au dormit cu copiii lor.

Motivul este că asociază școala cu riscuri de cădere din pat, sufocare și moarte subită. Totuși, așa cum am reușit să citim și de alte ori, există și studii care arată că colecul protejează de moartea subită, permite bebelușului să doarmă mai puțin stresat și favorizează crearea unei legături emoționale mai bune între copil și părinți, pentru a petrece mai mult timpul împreună.

Realitatea este că dormitul cu copilul în pat poate fi foarte periculos deoarece un pat nu este un loc destinat unui copil să doarmă. Cu toate acestea, dacă patul este făcut într-o manieră responsabilă și se iau în considerare toate măsurile de precauție posibile, riscurile sunt reduse la minimum, atât de mult încât poate fi la fel de sigur sau mai mult decât ca copilul să doarmă în pătuț.

Spun asta pentru că obișnuitul este că studiile care concluzionează că colecho-ul este periculos includ cazurile părinților care dorm cu copiii fără a preveni posibile complicații și că cei care vorbesc despre somn cu copilul protejează de moartea subită au efectuate cu părinții care dorm cu copiii lor făcând acest lucru în siguranță.

În orice caz, atunci când există îndoieli, există întotdeauna posibilitatea de a utiliza așa-numitele paturi pentru copii cu care bebelușii pot dormi cu copiii, dar pe o suprafață diferită (care pentru securitate trebuie să fie la același nivel cu patul). Aceasta este tocmai soluția pe care au promovat-o în Milwaukee, unde după publicarea acestei campanii au pus la dispoziția părinților un număr de telefon, astfel încât solicitați un pătuț pliabil complet gratuit.

Personal, mă poziționez întotdeauna în al doilea grup dintre cele explicate la început, practic pentru că sunt cu copiii mei de șase ani. Cu toate acestea, ori de câte ori comentez că este o altă opțiune sau ori de câte ori o recomand, îi explic că este riscant și că trebuie să o facem știind ce se face. Există multe studii despre colecho, pentru și contra, și de aceea părinții trebuie să ia decizia finală.

Referindu-ne la campanie, este clar că, cu astfel de numere, trebuia făcut ceva, dar aș spune că au petrecut puțin pentru că riscul este să nu dormi cu bebelușii, ci să facă greșit. De fapt, privind fotografiile, văd mai multe riscuri decât cuțitul.

Băiatul blond din imaginea din partea de sus a acestui post se culcă cu o pernă (nu au nevoie atât de mică și servește doar pentru a crește riscul de sufocare), foile sunt extraordinar de libere (mai mult risc de sufocare, deoarece apar riduri) și salteaua arată foarte moale, pentru că copilul pare a fi scufundat, iar dacă un copil se scufundă, imaginați-vă cât de mult vor face părinții săi.

În cealaltă fotografie, cea a copilului negru, se întâmplă exact același lucru, dar cu un factor agravant: copilul este, de asemenea, predispus la somn, adică cu fața în jos, ceva care, după cum știți, este complet descurajat la copiii mici.

Au avut toate acestea în minte atunci când au făcut campania sau este că bebelușii Milwaukee fac într-adevăr pigtailuri în astfel de condiții? Pentru că atunci avem deja cauza (și nu este cuțitul).