Copiii care provoacă vărsături noaptea să nu fie singuri (conform viziunii lui Rosa Jové)

În urmă cu câteva zile am vorbit despre copiii care noaptea ajung să vomite după ce plângsau în timpul lor, teoretic pentru că sunt provocați să nu fie singuri. Am vorbit despre viziunea doctorului Estivill, cunoscut pentru cărțile sale de a-i învăța pe copii să doarmă, care susține că vărsăturile unui copil este un truc pentru a atrage atenția și a face în sfârșit tatăl și mama să-l asculte.

Suntem mulți, iar în comentariile cititorilor s-ar putea dovedi, de asemenea, că suntem împotriva acestei viziuni, iar printre oamenii opuși evidențiază psihologul Rosa Jové, autorul cărții „Dormind fără lacrimi”, care vorbește despre vărsăturile copiilor noaptea în termeni foarte diferiți.

Estivill este trimis vorbind despre vărsături cu a „Nu vă speriați; nu se întâmplă nimic ”, fără a argumenta în vreun fel și fără a cita vreo referință bibliografică care arată că acest lucru este adevărat. Cu toate acestea, Jové citează studii și oferă bibliografie atunci când vorbim despre vărsături. Mai mult, el cunoaște cauza și o dezvăluie.

Frica declanșează alarma

Când părinții își lasă copilul singur în cameră, apare frica (nu întotdeauna, ci la copiii care sfârșesc să vomite). frica este un factor stresant care este total contrar calmului și securității de care are nevoie o persoană pentru a dormi, deoarece activează alarmele creierului, cele care determină un copil să intre într-o stare de luptă / zbor, motivat de nevoia de a supraviețui. Cu alte cuvinte, când copilul simte frica corpul este activat datorită diferiților hormoni, inclusiv cortizolul, hormonul de stres și disconfortul, plânsul și cererea către părinți pentru o acțiune care să liniștească această frică și acea activare și permiteți copilului să doarmă liniștit, fără să fie conștient de faptul că i se poate întâmpla ceva prin faptul că este singur.

Plânsul unui copil cu frică se poate prelungi mai mult sau mai puțin, până în momentul în care corpul, știind că un creier nu poate rezista o situație constantă de alertă și stres pentru o lungă perioadă de timp, compensează prin segregarea substanțelor de natură opioidă (care calmează copilul ), cum ar fi endorfinele, serotonina etc., care scad nivelul de alertă și îl determină pe copil să se calmeze în sfârșit și, așa cum este noaptea, să sfârșească adormit și adormit.

Cortizol + Serotonina = Vomitarea

În aceeași situație, concentrații mari de cortizol sunt combinate cu niveluri ridicate de serotonină, care ajung să „sedeze” copilul și să-l forțeze să se calmeze de dragul sănătății creierului său. Problema este că Concentrațiile mari ale acestor două substanțe în același timp au un efect secundar: vărsăturile involuntare.

Acest lucru nu se întâmplă numai la copii, deoarece afectează și adulții. Cu siguranță i s-a întâmplat cu cineva ocazional: trăiești o situație foarte stresantă, corpul se relaxează în sfârșit și când se întâmplă asta apare greața și în sfârșit vărsăturile. Dacă nu ți s-a întâmplat niciodată, cu siguranță ai văzut un film în care protagonistul sfârșește să vomite după o experiență stresantă.

Recomandări diferite

Având în vedere aceste dovezi, este clar că recomandările lui Rosa Jové despre vărsături sunt foarte diferite de cele ale doctorului Estivill. De fapt, psihologul nu vorbește despre acest act și despre cum ar trebui să acționăm, deoarece performanța unor părinți înainte de visul bebelușilor, care este evolutiv și, prin urmare, nu este patologic în majoritatea cazurilor, Trebuie să fie însoțirea copilului și să-l ajute să adoarmă (evitarea lacrimilor și, prin urmare, vărsăturilor).

În câteva zile, într-o a treia intrare, voi vorbi din nou despre vărsături la copii noaptea și o a treia explicație pe care mi-a oferit-o experiența mea de tată (cu siguranță că mulți o vor ajunge cu ușurință), pe lângă oferirea concluziilor despre cele două intrări pe care le-ai citit deja.