Puteți bea alcool în timp ce alăptez?

De obicei, se recomandă să nu beți o picătură de alcool în timpul sarcinii, dar se spune puțin de consum de alcool în timpul alăptării. Poți bea alcool moderat în timp ce alăptez sau mai bine să nu bei nimic?

În situație de îndoială, este de preferat să evitați consumul, deoarece s-a demonstrat că alcoolul este în detrimentul dezvoltării creierului bebelușului, dar există și cei care susțin că un consum moderat este compatibil cu alăptarea.

Efectele alcoolului asupra copilului alăptat sunt legate de cantitatea pe care o bea mama și de cât timp a băut. Pe măsură ce traversează placenta în timpul sarcinii, nivelul alcoolului trece rapid în laptele matern, dar scade rapid, deoarece nu se acumulează în sân. Adică atinge nivelul maxim între 30 și 60 de minute după băut.

Dacă beți moderat la sfârșitul unei fotografii când va dura aproximativ trei ore până la următoarea, nivelul alcoolului va fi foarte scăzut sau practic zero. Dar, desigur, cu un copil nou-născut și alăptarea la cerere, focurile pot fi mai puțin distanțate și nu ar fi recomandat.

Nu este adevărat că unele băuturi alcoolice, cum ar fi whisky și bere, favorizează producția de lapte. Dimpotrivă, o doză de peste 0,5 grame de alcool pe kilogram de greutate maternă pe zi poate produce sedare și scade cantitatea de lapte, deoarece inhibă secreția de prolactină și oxitocină, hormoni implicați în producerea și expulzarea laptele

Pentru a ne face o idee, vorbim despre o măsură care este egală cu 200 cm de vin, 500 cm de bere sau 60cc de lichior pentru o femeie care cântărește 60 de kilograme.

Desigur, mirosul laptelui matern este modificat. Devine mai puternic cu riscul ca copilul să-l respingă.

Comitetul pentru alăptare al Asociației Spaniole de Pediatrie recomandă să nu bea alcool cel puțin în primele trei luni și, după ce a trecut acest timp, bea cantități mici, sporadice, în afara dozelor. Un baston sau un pahar de vin o dată sau de două ori pe săptămână este o cantitate tolerabilă, fără efect asupra copilului.

La rândul său, Carlos González din cartea sa „Un cadou pentru viață” indică faptul că ar trebui să bei cantități mari de alcool și apoi să alăpți copilul pentru a cheltui o cantitate capabilă să-l afecteze.

Există mame care iau în considerare oprirea alăptării, deoarece pot bea câte un pahar din când în când. Desigur, beneficiile alăptării sunt cu mult peste riscurile unei băuturi ocazionale. Dacă e să iei dorința o dată pe săptămână, nu va fi un mare sacrificiu să te menții la nivelurile recomandate.