A fi un părinte egal, implicat și atașat reprezintă toate avantajele: știința spune așa

Pe 19 martie este sărbătorită în Spania Ziua Tatălui, așa că astăzi ne vom concentra asupra lor, tăticilor. Deși este adevărat că există din ce în ce mai multă responsabilitate părinți implicați în totalitate, în ciuda faptului că se creează tot mai multe echipamente pentru creșterea copiilor, mai avem un drum lung de parcurs. Vom cita câteva studii științifice care coroborează beneficiile pe care paternitatea le are atât pentru copii, cât și pentru părinți și cuplu.

Notă anterioară: Studiile pe care le voi cita pe parcursul acestui post reflectă beneficiile unei părinți implicate în situații în care tatăl este prezent, dar care nu este implicat, adică nu participă activ la toate componentele creșterii copilului.

Beneficii pentru copii

S-a dovedit că o părinție implicată și împărtășită, în care tatăl este activ în joc, îngrijire, educație, în care este implicat emoțional, a raportat numeroase beneficii pentru copii în comparație cu părinții prezenți, dar nu sunt implicați, așa cum se reflectă într-o revizuire exhaustivă realizată de Universitatea din Guelph. Las câteva dintre ele, deși sunt multe altele:

 • Limba: nivel de vocabular mai ridicat, producții mai lungi.
 • Rezultate academice mai bune, ajustare școlară mai bună.
 • O mai bună abordare a stresului și o mai bună toleranță la frustrare.
 • Copiii manifestă o fericire mai mare.
 • Perceptie mai mare a competentei sociale, mai multa initiativa in interactiunile sociale si mai multa securitate.
 • O mai bună ajustare psihologică generală.

Pe de altă parte, un studiu realizat de Universitatea din Oxford concluzionează că copiii părinților care se simt în siguranță ca atare și care manifestă emoții pozitive față de acest rol, sunt mai puțin susceptibili să dezvolte probleme de comportament în timpul preadolescenței.

La rândul său, interacțiunea pozitivă dintre părinți și copii, fiind implicată emoțional atât cu aceștia, cât și cu partenerii (și cu climatul familial bun în general) favorizează ajustarea psihosocială a copiilor când intră în adolescență, potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Valencia.

Paternitatea egală, implicată și conștientă are, de asemenea, avantaje pentru bărbați

Un raport al bărbaților Care (pentru o campanie în care au colaborat instituții precum Salvați copiii) indică faptul că paternitatea cu atașament oferă numeroase beneficii pentru părinți:

 • emoțional: După cum este indicat în acest raport, „părinții care se leagă mai mult de fiii și fiicele lor afirmă că această relație este unul dintre motivele cele mai importante pentru bunăstarea și fericirea lor.” De asemenea, aceștia subliniază că părinții cu acest tip de relațiile spun că se simt mai fericiți decât cei care nu.
 • Sănătate și obiceiuri sănătoase: citând raportul Men Care, „Unele studii indică faptul că părinții care au o relație strânsă și nonviolentă cu fiii și fiicele lor trăiesc mai mult, suferă mai puține probleme de sănătate psihică sau fizică și au mai puțin tendință de a abuza de droguri”
 • Mai productiv: Părinții implicați și egali sunt mai productivi în meseria lor decât părinții care nu pretind că au acest tip de relație cu copiii lor.

Pe de altă parte, un studiu realizat de Universitatea din Illinois indică faptul că părinții neimplicați au mai multe instrumente sociale și o mai mare încredere în sine.

Beneficii pentru cuplu

O paternitate egalitară, împărtășită și conștientă, de asemenea, oferă în mod evident beneficii pentru cuplu ca unitate: relație mai bună, mai multă satisfacție, mai puțin conflict ... De exemplu, un studiu realizat de Universitatea din Pennsylvania determină că coparentalitatea favorizează o cea mai bună potrivire a cuplului înainte de paternitate.

Ce va afecta fiecare membru al cuplului comportamentul celuilalt, modul în care trăiește experiența paternității. Un studiu realizat de Universitatea din Illinois evidențiază că nivelul de implicare al mamei și al tatălui se hrănesc reciproc, depinde unul de celălalt.

La rândul său, un studiu realizat de Universitatea din Ottawa stabilește că percepția competenței înainte de paternitatea ambilor membri crește în măsura în care celălalt se simte capabil de o astfel de sarcină, adică cu cât este mai sigur, cu atât altele, care vor reduce nesiguranțele și, prin urmare, favorizează luarea deciziilor, mai puțin stres etc. Dacă ceea ce căutăm este bunăstarea copiilor noștri, mai bine să facem echipă.

Există o corelație pozitivă între rolul activ al părinților în creșterea copiilor și calitatea relației: Unii factori care au legătură cu o mai bună bunăstare a cuplului sunt, de exemplu:

 • Nivelul de implicare a tatălui în grija și responsabilitățile legate de copil, după cum a menționat un studiu realizat de Universitatea din Ottawa
 • Calitatea relației dintre tată și fiu / i (studiu realizat de Universitatea din Minnesotaotta)
 • Satisfacția tatălui în rolul său paternal și competența sa de tată.

Și, în sfârșit, un studiu (colectat într-o carte: Cum se îngrijesc tații pentru următoarea generație: Un studiu de patru decenii.) Realizat de Universitatea Harvard, arată că relațiile în care tatăl este implicat în creșterea copiilor durează mai mult.

Ca părinți, comportamentul pe care îl dezvoltați va influența copiii, indiferent dacă este pozitiv sau negativ (sau chiar inexistent), va lăsa amprente asupra lor, va avea un impact asupra partenerilor dvs. și, așa cum am văzut, asupra voastră. Paternitatea este cu adevărat mult, mult, mai mult decât o simplă problemă mecanică, este mai mult decât furnizarea și, desigur, este mai mult decât schimbarea scutecelor: nu-l pierdeți, nu lăsați copilul să-l rateze. Buni fericiți de Ziua Tatălui

Fotografii: Pexels.com

În Bebeluși și mai mulți: tată, duceți-vă și copilul pe piele de fiecare dată când puteți

Video: Suspense: Will You Make a Bet with Death Menace in Wax The Body Snatchers (Ianuarie 2020).