Primul copil cu microcefalie este născut la Barcelona de Zika în Spania și Europa

Alerta globală a fost dezlănțuită în februarie. OMS a declarat urgența globală de sănătate din cauza microcefaliei legate de virusul Zika și după ce a început scăderea numărului de cazuri de Zika în Spania, care până acum au confirmat deja 190 confirmate, 26 dintre ele însărcinate. Niciunul dintre ei nu este autohton, adică sunt toate cazuri importate de la persoane provenite sau care au vizitat țările afectate.

Mama a fost unul dintre acele cazuri. Femeia a contractat virusul fiind mușcată de un țânțar într-o călătorie în America Latină și a născut un copil cu microcefalie și alte malformații, potrivit medicilor de la Spitalul Vall d'Hebrón din Barcelona. Acesta este primul caz de microcefalie cauzată de Zika în Spania și Europa.

În luna mai trecută a fost detectată malformația în sarcină, la efectuarea ecografiei celor 20 de săptămâni. În ciuda acestuia, mama a decis să nu avorteze și să meargă mai departe cu sarcina. A fost cel de-al doilea caz de malformație detectat în sarcină în Europa, celălalt caz a fost o femeie din Slovenia, care a decis să avorteze la cunoașterea problemelor fătului.

Copilul s-a născut prin cezariană, iar medicii au confirmat acest lucru "perimetrul tău cranian este scăzut". Atunci când capul unui nou-născut ar trebui să aibă între 33,5 și 34 de centimetri la naștere, microcefalia (capul mic) este o afecțiune caracterizată printr-o dimensiune a capului semnificativ mai mică decât cea a altor copii de aceeași vârstă și sex. Este „traducerea unui creier care nu a crescut”.

Poți trăi cu microcefalie

În prezent, starea sa clinică este corectă și fără gravitație. O persoană cu această malformație poate trăi mulți ani Dacă nu prezintă probleme respiratorii și se hrănește corect, dar implicațiile pe care le poate avea pe termen lung nu sunt cunoscute.

În funcție de cauza și severitatea microcefaliei, complicațiile pot include întârzieri de dezvoltare, tulburări neurologice, dificultăți de coordonare și echilibru, nanism, distorsiuni faciale, hiperactivitate, retard mental sau convulsii.

De acum înainte se va efectua o monitorizare specializată, cum ar fi cea a unui copil cu probleme neurologice. Acesta va fi tratat de o echipă multidisciplinară formată din pediatri, neurochirurgi, reabilitare și oftalmologie pediatrică, printre altele.

Este clar că nu toți bebelușii mamelor infectate cu zik sunt născuți cu microcefalie. Mecanismul prin care bebelușii unor femei care au contractat virusul sunt afectate de malformații care își fac creierul mai mic decât normal (microcefalie), în timp ce altele sunt născute cu un perimetru cranian normal, deși nu este exclus ca Există efecte pe termen lung.