Consumul de alcool în cantități moderate până la mari în timpul sarcinii modifică genele bebelușilor

La Bebeluși și multe altele am vorbit în mai multe rânduri despre cât de periculos poate fi consumul de alcool în timpul sarcinii, deoarece poate provoca un grup de afecțiuni numite tulburări ale spectrului de alcool fetal, printre care cel mai grav este sindromul alcoolului fetal.

Consumul de alcool în timpul sarcinii poate afecta copilul în moduri diferite, cu probleme medicale, comportamentale, educaționale și sociale, în funcție de gravitatea tulburării. De asemenea, conform unui alt studiu recent, consumul de alcool în cantități moderate până la mari în timpul sarcinii ar putea modifica genele bebelușilor.

Prin urmare, ceea ce bea mama ajunge la bebeluș, recomandarea dată femeilor care așteaptă un copil este nu consumați o singură picătură de alcool în timpul sarcinii, deoarece nu există o cantitate sigură. Cu toate acestea, s-au efectuat studii în care se descoperă cum afectează atunci când mama îl consumă frecvent.

Cea mai recentă dintre acestea a fost publicată în revista Alcoolism: cercetare clinică și experimentalăși a analizat efectele consumului de alcool în timpul sarcinii asupra genelor bebelușului. Aceasta face parte dintr-un studiu realizat la adulți, care a descoperit că consumul în cantități mari ar putea genera schimbări genetice pe termen lung, așa că au decis să investigheze dacă acest lucru s-a întâmplat și la nou-născuți.

reclamă La Bebeluși și mai mult Băuturile mici de alcool în timpul sarcinii modifică fețele bebelușilor

Cu participarea a 30 de femei însărcinate și 359 de copii, studiul a constatat că bebelușii acelor femei care beau alcool moderat până la ridicat în timpul sarcinii au avut modificări la două gene: gena proopiomelanocortină (POMC), care reglează sistemul de răspuns la stres și gena PER2, care influențează ceasul biologic al organismului.

Conform cercetărilor, consumul a patru sau mai multe băuturi alcoolice de cel puțin cinci ori pe lună în timpul sarcinii este considerat un consum ridicat, în timp ce bea trei băuturi pentru fiecare ocazie este considerat un consum moderat.

Acest studiu, pe lângă găsirea mai multor riscuri de consum de alcool în sarcină, ar putea ajuta oamenii de știință să identifice indicatori măsurabili, cum ar fi gene sau proteine ​​alterate, care prezic riscurile expunerii prenatale la alcool.

Așa cum am comentat și în alte ocazii, deși nu există leac pentru tulburările din spectrul alcoolului fetal, detectarea precoce și intervenția lor ar putea ajuta la îmbunătățirea dezvoltării copiilor care o prezintă astfel încât aceste rezultate acestea ar putea fi utile atunci când diagnostică bebelușii mamelor care beau alcool în timpul sarcinii.