Cele șapte cele mai bune sfaturi pentru a ajuta copiii să se adapteze la grădiniță sau școală

Suntem în zile complicate pentru mulți copii și pentru părinți pentru că sunt zile în care copiii încep să meargă la îngrijire de zi pentru prima dată și zile în care realizează perioada de adaptare la această nouă viață pe care o vor duce de acum înainte.

Nu există o rețetă magică care să îi facă pe copii să intre în grădiniță fericită și fericită, dar există câteva recomandări și îndrumări care pot fi urmate pentru a încerca să îi ajute pe copii să îmbunătățească acest proces complicat sau astfel încât cel puțin Se simt înțeleși. În continuare vă vom explica cum (încercați) ajută-i să trăiască mai bine perioada de adaptare la creșă.

În primul rând, pune-ți pielea

Primul lucru este să-ți pui pielea și înțelegeți-i. Gândiți-vă la un copil care se separă pentru prima dată de părinții săi și îl lasă într-un loc încă necunoscut, în grija unei persoane pe care nu o cunoaște, alături de o mână de copii, de asemenea, necunoscute și mulți dintre ei plângând cu disperare . Oricine, chiar mulți adulți, ar da o supărare extraordinară, nu?

Schimbările sunt dificil de gestionat, în special pentru copiii mici. Prin urmare, este important că susțineți-i, însoțiți-i și ajutați-i să se adapteze la creșă în cel mai bun mod posibil.

La bebeluși și mai multe șapte lucruri, ar trebui să știți înainte de a lăsa copilul la școală în prima zi

Perioada de adaptare începe acasă

Nu încep ziua în care pășesc pentru clasă pentru prima dată, dar le putem pregăti înainte de ziua de început a cursurilor. Unii au început deja perioada de adaptare și acest sfat poate veni puțin târziu, dar chiar dacă au început deja, puteți continua să lucrați acasă. Acest sfat se adresează copiilor care înțeleg deja puțin ce se întâmplă, care cunosc deja jocul simbolic, prin care emită viața de zi cu zi cu păpușile sau personajele reprezentative.

Ideea este reprezintă viața în pepinieră cu păpuși pentru ca ei să anticipeze ce se va întâmpla. De asemenea, se poate realiza reprezentând personaje, copilul jucându-se pentru el însuși, de exemplu, și mama sau tata jucând educatorul copilului.

Poveștile cu povești cu care se pot simți identificați sunt, de asemenea, un instrument minunat pentru a ajuta copiii cu începutul cursului.

Te însoțești în perioada de adaptare

Copilul nu trebuie să păstreze senzația că „îl abandonăm” într-un loc nou și cu oameni noi, ci că îl însoțim să îi întâlnim. Perioadele de adaptare a școlilor din grădiniță sunt de obicei ridicole, în unele cazuri inexistente și există și problema concilierii, care, deși părinții doresc că nu sunt disponibile pentru o adaptare foarte lungă.

Dacă copilul recunoaște noul loc și cunoaște oamenii noi cu părinții, susținuți și însoțiți în primele zile, le va fi mai ușor să intre în încredere cu acel cerc decât dacă îl lăsăm acolo și îl facem singur.

Mai devreme sau mai târziu va sfârși prin a-i cunoaște, atât copilul care a fost însoțit mai întâi de părinții săi, cât și cel care nu a fost, dar sigur pentru primul va fi fost mai puțin traumatic. Despre asta este vorba.

securitatea oferită de compania-mamă vă va ajuta să vă adaptați mai bine. Apropierea și afecțiunea părinților ajută întotdeauna la o mai bună înțelegere a lumii din jurul lor. Pe măsură ce cresc, explorează lumea, puțin câte puțin, într-un mod mai autonom.

În Bebeluși și mai mult Înapoi la școală: 17 povești pentru a ajuta copiii cu începutul cursului

Dă-le timpul de care au nevoie

O persoană nu se adaptează la un mediu nou, un loc nou și oameni noi în două ore sau două zile. Copiii fie. Scopul perioadei de adaptare este ca copilul să cunoască noul mediu, noul său îngrijitor și noii săi prieteni, astfel încât sfârșește prin a simți că se află într-un loc sigur, care nu amenință, chiar și atunci când mama sau tatăl său nu sunt cu el.

Unii copii au suficient cu trei sau patru minute pentru a se înțelege, alți copii pot avea nevoie de până la o lună și există copii care pot fi un an întreg (în acest caz, mai degrabă decât să ne adaptăm, aproape că am putea vorbi despre demisie). Cazul este că idealul este ca în prima zi să intrăm cu copilul și să fim alături de el, cunoscând noul mediu.

În prima zi, îngrijitorul îl poate întâlni pe copil, poate stabili un contact cu el și cu părinții, împreună, creează un climat de încredere în care copilul poate vedea că este o persoană care poate face parte din cercul său de oameni de încredere.

A doua zi, părinții ar putea să intre și cu copilul, creând îngrijitorului o anumită dinamică la care participă, dar excluzând părinții, care pot să-și ia rămas bun de la copil pentru o perioadă de timp („ies aici pentru o clipă”) dacă rămâi calm sau rămâi. Dacă nu.

Și astfel, puțin câte puțin, copilul trebuie să petreacă mai mult timp cu îngrijitorul și mai puțin timp cu părinții.

La Bebeluși și multe altele, aceasta a fost adaptarea la primul curs al fetiței mele, care nu mai trecuse la îngrijire de zi

Există creșe care în a doua zi nu mai permit părinților să intre (mulți copii o vor lua prost, pentru că sunt total inflexibile) și există pepiniere care au ușile deschise, adică care permit părinților să facă perioada de adaptare așa cum consideră ei mai bine (stau câteva zile o vreme și când văd că joacă liniștit îmi spun la revedere de la el, rămân cu el o vreme, văd cum joacă și apoi mergem amândoi acasă etc.).

Spune la revedere copilului, nu dispare

Unii părinți cred că este mai bine să lăsați copilul în clasă și să dispară în timp ce ceva sau cineva îi distrage atenția pentru a evita plângerea la revedere. Contrar a ceea ce s-ar putea crede, acest comportament este total contraproductiv și generează multă supărare la copil.

Imaginați-vă că un membru al familiei sau un prieten vă duce cu mașina într-un loc pe care nu îl cunoașteți, deschide ușa mașinii, vă coboară, vă pune primul și dispărește. Nu știi unde ești și apar deasupra oamenilor care nu știu nimic. Nu știi dacă prietenul sau ruda ta se va întoarce sau nu pentru tine sau când, chiar dacă îl vei vedea din nou.

Vreau să vă spun asta Cel mai bine este să vă luați la revedere de la copil și să explicați ce se va întâmpla pentru a nu provoca o supărare adăugată faptului separării.

„La revedere, dragostea mea, vei rămâne puțin timp la școală cu profesorul și prietenii tăi. Vor ieși pe locul de joacă pentru a juca, cânta cântece și apoi mama și / sau tata vor veni mai târziu să te ia. ” Un sărut mare și la revedere. Și vezi. Dacă rămâi prelungindu-ți prea mult rămas bun, nu vei putea decât să-ți prelungi suferința (nu merită să spionezi prin fereastra clasei, cel puțin asigură-te că nu te vezi).

Nu înseamnă că odată cu asta copilul nu va plânge. Chiar dacă vă veți lua la revedere de la el, s-ar putea să plângă, este inevitabil (pe lângă normal și sănătos) să simtă supărare când se desparte de părinții săi, dar cel puțin nu este disperarea să văd că v-au lăsat într-un loc ostil și părinții voștri dispar ca și cum arta magică

Odată cu trecerea zilelor, fiecare zi făcând aceeași rutină, copilul va intra în clasă mai mult sau mai puțin fericit, dar veți fi sigur că mama și / sau tata se vor întoarce să vă ridice pentru a merge acasă.

La Bebeluși și multe altele, copiii trebuie să meargă la îngrijirea de zi pentru a socializa?

Atitudine pozitivă

Atât în ​​primele zile de școală, cât și în zilele anterioare, trebuie să vorbim despre grădiniță, profesori și colegi noi cu o atitudine pozitivă. Expresii optimiste de genul „te vei distra de minune”, „vei întâlni mulți prieteni”, „vei cânta, cânta, picta și te vei distra mult” ajută de obicei foarte mult.

Ar trebui să cunoașteți și școala, clasa și profesorul înainte de a începe oficial prima zi. Cu tot acest preambul pozitiv, copilul va recunoaște fețele, locurile, jucăriile, colțurile clasei și când vor merge din nou te vei simți mai încrezător și mai sigur.

Vorbește despre școală ca un loc unde „trebuie” să mergi pentru că nu este de ales, singură, o mulțime de ore, despărțite de tată și mamă, evident, nu este de mare ajutor.

Răbdare și înțelegere

Fiecare copil are propriul ritm, spunem mereu acest lucru, atât pentru a începe să mergem singuri la baie, cât și pentru a ne adapta la situații noi. Un copil poate a plâns ca o revoltă în prima zi și a doua zi între fericiți, în timp ce un altul va fi câteva săptămâni plângând lipit de picioarele mamei sau tatălui său. Nimeni nu este mai bun, sau mai rău, doar fiecare își ia propriul drum.

Lucrul fundamental este aveți multă răbdare și înțelegeți momentul prin care trec. De asemenea, ne este greu să ne despărțim de ei. Vorbeste cu copilul tau si permite-i sa-si exprime emotiile, sa iti spuna ce a facut, cum l-a petrecut la scoala etc.

Poveștile care au legătură cu tema școlii și întoarcerea la școală pot fi de mare ajutor, astfel încât să se simtă identificați cu personajele poveștii, precum și să recurgă la jocul simbolic sau la linia de complot pentru a-i ajuta să intre în poziție.

Cu toate acestea, încerc să vă spun că, pe termen scurt sau lung, aproape toți copiii ajung să se adapteze la creșă (acesta este argumentul pe care îl dau în multe școli cu planuri de adaptare ridicole), dar cheia este să îl facem cât mai suportabil. o mai bună adaptare a copiilor la grădiniță.

Pe scurt, este vorba de a se implica în emoțiile lor și de a simți compania și sprijinul necondiționat al părinților lor în pașii minunați pe care îi vor face și vor face de-a lungul vieții.

Sperăm că aceste sfaturi vă vor ajuta „supraviețuiește” perioada de adaptare la creșă Pe cât de ușor este posibil, cu siguranță multe familii care ne-au citit sunt în această situație în aceste zile și sperăm că le vor fi utile.

În plus, îți las un ultim sfat: imortalizează prima zi de școală cu o fotografie, când își eliberează babisii sau pungile de prânz ... Cresc atât de repede! Și peste câțiva ani vom vedea acele imagini împreună și (aproape) vom fi uitat că nu am avut un moment bun atunci ...

La bebeluși și multe altele Cum să-ți ajuți copilul să se adapteze la grădiniță: acestea sunt sfaturile profesorilor

Fotografii | iStockphoto, Lina Kivaka Pexels și Carole LR pe Pixabay

Video: Cum sa motivezi copilul laudandu-l in mod corect - Centrul de Parenting (Februarie 2020).