A fi părinți în vârstă are beneficii: copiii sunt mai puțin agresivi și se comportă mai bine

Nu putem nega acest lucru. După cum am publicat în urmă cu doar câteva zile, cel mai recent sondaj Eurostat a confirmat ceea ce am simțit deja: femeile spaniole întârzie tot mai mult maternitatea, cu problemele pe care le poate implica.

Dar și bărbați. Printre motivele folosite de părinți, lipsa muncii și reconcilierea familiei, urmate de probleme economice.

Acum, un studiu de cooperare al mai multor universități europene, publicat în „Dezvoltarea copiilor”, vorbește despre beneficii în comportamentul viitor al copiilor părinților mai mari: maternitatea târzie și paternitatea favorizează copiii să fie mai puțin agresivi și să încalce regulile mai puțin decât cei cu părinți mai tineri.

Părinții mai în vârstă sunt mai răbdători și mai organizați

Acest studiu, realizat de cercetători de la Universitatea Liberă din Amsterdam, Universitatea din Utrecht, Centrul Medical al Universității Erasmus din Rotterdam și Centrul Medical Universitar din Groningen (Olanda), oferă mai multe informații despre Comportamentul viitor al acestor minori.

La Bebeluși și mai mulți Fiind părinți după vârsta de 50 de ani: nimeni nu mai este surprins

Experții au analizat legătura dintre maternitate și paternitate târzie și comportamentul copiilor între 10 și 12 ani, bazat pe chestionarele răspuns la profesorii și părinții lor cu vârste cuprinse între 16 și 48 de ani (în cazul mamelor) și între 17 și 68 de ani (părinți).

Aceștia au fost întrebați, de exemplu, despre posibile probleme de depresie sau anxietate la copii și, de asemenea, despre atitudinea lor față de ceilalți copii, ca și cum ar avea tendința de a fi agresivi.

După analizarea datelor, experții nu au găsit legături între vârsta părinților și problemele interne ale copiilor lor (cum ar fi anxietatea sau depresia), dar au ajuns la concluzia că „Părinții mai în vârstă au mai multe șanse ca copiii lor să se comporte mai bine decât cei care au decis să îi aibă mai tineri”.

„Cei care au o mamă sau un tată mai în vârstă sunt mai puțin susceptibili să încalce regulile și să-i atace fizic pe alții”.

Cercetătorii arată că sunt explicații posibile:

  • Părinții, la această vârstă, sunt mai stabili din punct de vedere financiar.

  • De obicei, au un nivel de învățământ mai ridicat.

  • „Părinții mai tineri tind să fie mai impulsivi și reflectă acea nesiguranță la copiii lor”.

„Sunt mai răbdători, mai organizați și oferă un mediu mai sigur și mai sănătos pentru copiii lor”.

Riscuri (și unele avantaje) asociate cu vârsta

În Spania, legea de reproducere asistată nu impune nicio restricție, astfel încât femeile să poată fi mame la vârsta dorită, deși majoritatea ginecologilor refuză să urmeze tratamente de fertilitate la femei după 50 de ani.

Și este că pe măsură ce împlinesc ani, riscurile pentru copil cresc: insuficiența cromozomială la făt, avort sau naștere prematură. Dar și pentru mamă: este mai probabil să suferi un accident cardiovascular sau un atac de cord.

La Bebeluși și mai mult Șase mari avantaje de a fi mamă după 35 de ani

Dar nu doar vârsta mamei influențează, ci și cea a tatălui. A fi părinți vârstnici crește riscul de anomalii congenitale și este legat de probleme în sănătatea mintală a copilului.

Pe de altă parte, tot mai multe studii leagă vârsta înaintată cu anumite avantaje pentru copii, cum ar fi copiii fiind mai lungi.

Și acum, la aceste beneficii se adaugă cele din ultimele cercetări, care vorbesc despre copii mai puțin agresivi. Și tu, ce crezi? Crezi că există o vârstă biologică pentru a avea copii sau, datorită științei, este legal să îi avem când putem?

Fotografii | iStock